Vprašanja - EU in tujinaNakup nepremičnine na hrvaškem - možnost odprtja podjetja?

VPRAŠANJE:

Pozdravljeni, z možem in prijateljema smo se odločili za nakup hiše na Hrvaškem. Ker smo seznanjeni, da trenutno kot Slovenski državljani nimamo možnosti za vpis v ZK, sem pomislila, ali je mogoče, glede na to, da imam očeta, ki živi na Hrvaškem in je Hrvat po narodnosti, to uporabiti na način, da on to nepremičnino kupi in mi jo nato daruje kot hčerki. Ali bi se potem vsaj jaz lahko potem vpisala v ZK kot lastnica? Če to ni mogoče, mi lahko posredujete podatek koliko potem pride odprtje podjetja na Hrvaškem, da bi se v najslabšem primeru odločili za to, kot pot za pridobitev nepremičnine na Hrvaškem. Se zahvaljujem in pozdravljam, Nina.

(Nina)


ODGOVOR:

Slovenski državljani lahko lastništvo nad nepremičnino na hrvaškem vpišemo v zemljiško knjigo le v primeru dedovanja. V vseh ostalih primerih lastništva ni mogoče vpisati brez odobritve pristojnega ministrstva, ki pa do sedaj Slovenskim državljanom ni izdajalo takšnih dovoljenj, ker naj ne bi bili izpolnjeni pogoji vzajemnosti. 

Podjetje na hrvaškem lahko ustanovijo tuji državljani. Ob ustanovitvi podjetja z omejeno odgovornostjo je treba na račun podjetja položiti 20.000 kun. Overovitev vseh pravnih dokumentov znese 2.500 kun. Če je katerikoli zahtevani dokument v tujem jeziku, ga mora prevesti v hrvaščino pooblaščeni prevajalec, ki zaračuna prevod v skladu s cenikom. K tem stroškom moramo prišteti še vsakoletne stroške vodenja računa pri banki in stroške računovodstva, ki nastajajo kljub temu, da podjetje ne posluje.

Več informacij >> (hr)

23.11.2006 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog