Novice - Država in politika

novica

Lastnike najbolj moti ocenjena vrednost nepremičn - rok za pripombe do 25. januarja

Objavljeno dne 14.01.2011

Danes se je odvijala novinarska konferenca o obveščanju lastnikov nepremičnin o poskusnem izračunu vrednosti nepremičnin, ki bo osnova za novi davek na nepremičnine. Ker se rok za oddajo pripomb izteče 25. januarja, so nam pristojni iz Geodetske uprave RS predstavili podatke o številu ovrednotenih nepremičnin in pripomb.

Skupaj je bilo nepremičnin, ki so bile ovrednotene po modelu vrednotenja, je bilo več kot 7 milijonov, med tem je največ kmetijskih zemljišč, in sicer 3.059.637. Hiš je bilo ovrednotenih 533.820, stanovanj pa 320.081.

Do sedaj so lastniki podali pripombe ali spremenili podatke za 5,5 % nepremičnin, do izteka roka pa pričakujejo še višje število. Največ pripomb (skoraj 24,80 %) je bilo na vrednost nepremičnin in spremembo lastništva (21,78 %), temu pa sledijo pripombe na druge prostore, ki pripadajo stanovanju (4,77 %), spremembo deleža lastništva (4,69 %), uporabno površino (4,52 %), na dejansko rabo dela stavbe (4,13 %) itd.

Po besedah generalnega direktorja GURS-a, g. Seliškarja, so ob koncu prve faze zadovoljni. Pravi, da so veliko število pripomb pričakovali in da jim bodo le-te služile za pripravo kakovostnega modela vrednotenja.

Povedal je tudi, da so na GURS-u pričakovali, več pripomb preko spletne aplikacije. Večina jih je urejala podatke v geodetskih pisarnah, teh je bilo skoraj 156.000, le okoli 37.000 lastnikov pa je podatke posredovalo prek spleta.

Do konca leta bo geodetska uprava, pripombe oddane do 25. januarja, pregledala, preizkusila ter upoštevala pri dokončnem oblikovanju modelov množičnega vrednotenja, do konca leta pa naj bi pripisali vrednosti vsem nepremičninam v registru. Nekateri modeli bodo zaradi ugotovljenih pomanjkljivosti nekoliko spremenjeni.

Vsem lastnikom, ki so ugotovili, da nimajo urejenih podatkov v zemljiškem katastru, katastru stavb ali zemljiški knjigi sporočajo, da vpise nepremičnin in stvarno pravnih pravic čim prej uredijo, saj le urejeni podatki v katastrih in v zemljiški knjigi zagotavljajo lastnikom pravno varnost, učinkovito zavarovanje bančnih posojil in pregledno uporabo podatkov za javne namene in izogib ponovni skrbi za urejanje podatkov v naslednjem generalnem vrednotenju nepremičnin.

Samanta Zupan

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog