Novice - Država in politika

novica

Knjiga o stanovanjski reformi - kritičen pregled poteka in učinkov reforme

Objavljeno dne 10.09.2008

Urbanistični inštitut RS je izdal udarno knjigo o zgodovini stanovanjske reforme pri nas z naslovom Stanovanjska reforma, pričakovanja potrebe, realizacija. Spisali so jo Richard Sendi, Srna Mandič, Maša Filipovič in Andreja Cirman. Knjiga je podroben pregled razvoja stanovanjskega trga pri nas s poudarkom na stanovanjski reformi. Avtorji argumentirano kritično obravnavajo delovanje države na stanovanjskem nepremičninskem trgu, opozarjajo na slabosti in predlagajo možne rešitve iz krize, v kateri se je stanovanjsko področje znašlo.

Knjiga je napisana pregledno in razumljivo. Ne manjkajo tudi teoretične razlage posameznih vidikov stanovanjskega trga in njegovega razvoja. V uvodu se na kratko seznanimo z zgodovino stanovanjskega trga pri nas od začetkov pa vse do današnjih dni, s poudarkom na obdobju po 2. svetovni vojni. V nadaljevanju spoznamo učinke tranzicijskih politik na stanovanjsko oskrbo v neprofitnem oz. socialnem sektorju, ranljivosti na stanovanjskem področju, rezultate analize razvoja stanovanjskega trga z vidika stanovanjskega financiranja, analizo uspešnosti izvajanja stanovanjske politike po uvedbi stanovanjske reforme, analizo delovanja Stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana in analizo delovanja Stanovanjskega sklada RS. Knjiga se zaključi s predlogom modela stanovanjskega sistema za Slovenijo.

Avtorji so zelo kritični do stanovanjske reforme in njenih akterjev. Izpostavljajo njene slabe učinke. Glavni očitek, ki ga bralec lahko zasledi, je, da se, ob izvajanju reforme, že ob samem začetku, ni posvečalo dovolj pozornosti ukrepom, ki bi zagotavljali ustrezno reševanje stanovanjske problematike manj premožnih in mladih, ki rešujejo svoj prvi stanovanjski problem. Kritično analizirajo najpomembnejše ukrepe in njihove posledice, podrobno pa tudi predstavijo slabosti v delovanju Stanovanjskega sklada RS. Avtorji tudi ponudijo nekaj rešitev iz nastalega položaja, ki bi jih morala politika upoštevati.

Knjiga je odlično gradivo za vse, ki se neposredno ali posredno ukvarjajo s slovenskim stanovanjskim trgom, saj jim omogoča dober vpogled v dogajanje od leta 1991 pa do leta 2006. Pozorno bi jo morali prebrati vsi, ki oblikujejo stanovanjsko politiko na lokalni in državni ravni, saj je odličen pregled dosedanjega razvoja stanovanjskega trga. Knjiga bo ostala zanimiva tudi v prihodnosti, predvsem kot vir informacij o postavljenih temeljih stanovanjskega trga po osamosvojitvi Slovenije

Knjiga je izšla v skromni nakladi 200 izvodov, zato je pričakovati, da bo hitro pošla. Kupiti jo je mogoče v spletni knjigarni Urbanističnega inštituta. Cena knjige je 25 €.

Nakup knjige >>

SLONEP.net

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog