Novice - Država in politika

novica

GZS: rešitev slovenskega gradbeništva je nacionalni interes

GZS: rešitev slovenskega gradbeništva je nacionalni interes
Objavljeno dne 30.08.2011

Gospodarska zbornica Slovenije se je s sporočilom za javnost odzvala na poročanje o največjih slovenskih gradbenih podjetjih, ki so se zaradi specifičnih razmer na slovenskem gradbenem trgu znašla v zelo težkem gospodarskem položaju. Pri tem se posamezna problematična podjetja enačijo kar s celotno panogo.

Gospodarska zbornica Slovenije in Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri GZS ocenjuje, da so razmere v slovenskem gradbeništvu že zdavnaj presegle zgolj problematiko lastninjenja posameznih podjetij. Menijo, da je treba gradbeništvo reševati kot panogo, če želimo v naslednjem desetletju na slovenskih projektih imeti opazen delež slovenske dodane vrednosti in znanja. V interesu vseh bi morala biti prodaja slovenskega znanja na gradbiščih doma in v tujini - ne le gradbenikov, ampak tudi množice dobaviteljev in proizvajalcev in pri tem ustvariti prostor, da bodo v projekte lahko vključene tehnološke rešitve slovenskih podjetij, ki bodo na koncu tudi realizirane.

GZS tudi izpostavlja, da so predvsem podjetja kot SCT, Primorje ter nekatera druga v letih visoke konjunkture uspela doseči najvišjo tehnološko, organizacijsko in izvedbeno raven v slovenskem gradbeništvu, kar jim je omogočilo tudi suvereno izvajanje večjih poslov v tujini. Reference, know-how, poslovna organizacija in kakovostna izvedbena podpora med največjimi gradbinci trenutno le še Primorju omogočajo, da svoje več desetletno znanje, rast in razvoj, ki so ga ustvarjale generacije strokovnjakov in zaposlenih, še lahko unovči v novih poslih doma in v tujini. Ti posli bodo omogočili nadaljnje delo mnogim izjemnim strokovnim ekipam, tako na področju trženja, razvoja, izvajanja, pa tudi projektiranja. V te projekte pa se bodo lahko še naprej vključevali številni slovenski dobavitelji s svojimi proizvodi, tehnološkimi rešitvami in industrijskim intelektualnim kapitalom.

Gospodarska zbornica zaključuje sporočilo za javnost, ki so ga poslali medijem, z mislijo, da mora predstavljati rešitev slovenskega gradbeništva nacionalni interes.

 

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog