Vodič

Dvigalo v hiši?
Dvigala že dolgo niso rezervirana več zgolj za poslovne stavbe in nakupovalna središča. Še bolj nujna so tam, kjer ljudje preživimo več časa – torej v lastni hiši. Dvigala so tudi pri nas vse pogosteje del načrtov za novogradnje, marsikdo pa se za dvigalo odloči tudi naknadno.

Zakaj bi nova hiša potrebovala dvigalo?

Prvič zato, ker postane hiša s tem »odporna na leta«. Pri nas ni v navadi, da bi se večkrat v življenju selili – ko enkrat postavimo svojo hišo, se je pogosto držimo in nikoli več ne stanujemo drugje. Nenazadnje marsikdo hišo gradi celo s 30-letnim bančnim posojilom! To pomeni, da mora biti hiša primerna za bivanje tudi čez 30 let ali več, torej tudi takrat, ko bomo morda že težje hodili po stopnicah. Hiša bo ostala uporabna in ne bo se nam treba pritoževati, da so spalni prostori ali kopalnica v nadstropju.

Drugi razlog je grajenje hiše, v kateri bo že v osnovi bivalo več generacij, ali kjer se pogosto pričakuje obiskovalce starejših generacij, na primer babic in dedkov.

Tretji razlog pa je še bolj enostaven: udobje. Iz pritličja v nadstropje bi res lahko šli po stopnicah, a včasih je treba v nadstropje spraviti tudi težke reči: rože, omare, knjige, pianino … Zakaj bi se trudili?

In potem je tu še stil. Res je, dvigala so moderna, in njihova izvedba je lahko precej sodobnega videza – tako so dvigala v sodobnih, minimalističnih hišah običajno kar iz steklenih plošč (lahko so tudi obarvane).

Potreba po dograditvi dvigala

Veliko ljudi si želi pritlično hišo, kjer je »vse na dosegu roke«, a velikosti (in predvsem cene) parcel tega včasih ne dopuščajo. Tako se marsikdo znajde v hiši, ki ima pritličje in nadstropje, včasih pa še klet. In če želimo tudi v takšni hiši imeti vse »na dosegu roke«, se je najbolje odločiti za dvigalo – z njim lahko iz avtomobila v garaži z lahkoto dostavimo špecerijo v kuhinjo v pritličju ali kopalnico v prvem nadstropju. Hoja po stopnicah gor in dol namreč postane nekje po šestdesetem letu naporna, zaradi možnosti padcev pa je lahko tudi nevarna. Dvigalo je potrebno dograditi tudi takrat, kadar živijo v hiši invalidi.

Načrtovanje dvigala

Kadar se za dvigalo odločimo že med načrtovanjem doma, je možno jašek lepo ukomponirati med druge prostore. Tako se lahko odločimo za dvigalo poljubne velikosti (tudi ekstra majhno, ki ne vzame veliko prostora), enostavna pa je tudi izbira stila. Tako je lahko dvigalo estetski element hiše, ali pa ga tudi popolnoma skrijemo za vrata, ki niso videti nič drugače od drugih notranjih vrat.

Seveda ni nujno, da se za vgradnjo dvigala odločimo takoj. Pomembno je zgolj poskrbeti za primeren jašek, dvigalo pa lahko vanj montiramo tudi čez več let ali desetletij. Pri jašku je treba poskrbeti tako za prostor pod najnižjo kot nad najvišjo »postajo«. (Koliko prostora bo potrebnega, je sicer odvisno od tipa dvigala, a najbolj običajna so pnevmatska, kjer je potrebnega najmanj dodatnega prostora.)

Kadar se odločite za dvigalo naknadno, se rado zgodi, da zanj v hiši nimate prostora. Takrat se dvigalo postavi zunaj, ob zunanji steni hiše, v vsakem nadstropju pa je potrebno narediti zgolj odprtino za vrata.

Kaj pa cene?

Dvigalo je možno dobiti že nekje od 8.000 evrov dalje, seveda pa je cena odvisna od mnogo dejavnikov. Na primer vrste dvigala, velikosti in nosilnosti kabine, ročnih ali avtomatskih vrat, vgradnje komunikacijske naprave ali radia, jaška oziroma konstrukcije v različnih materialih, notranjega dekorja, števila nadstropij …

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog
Prijavite se na
brezplačne E-novice

Anketa

Moja hiša potrebuje