Novice - Načrtovanje

Oglasno besedilo

Zgradite dom za dva ali vikend za oddih

Objavljeno dne 13.07.2022

Spoznajte Ytong hiše manjših kvadratur

V bogati in cenovno dostopni ponudbi Ytong tipskih hiš je zbranih več kot 50 projektov različnih slovenskih birojev. Hiše so razdeljene v razrede od nizkoenergijskih do pasivnih, zasnovanih za različna geografska območja Slovenije. Med njimi je tudi nekaj hiš manjših kvadratur, ki so v zadnjem času vse bolj priljubljene predvsem z vidika ekonomičnosti, imajo pa tudi nekaj drugih prednosti. Enostavnejša gradnja nam omogoča uporabo trajnostnih in ekoloških materialov, manjša kvadratura hiše pa nam omogoča tudi večje prihranke pri stroških.

Predstavili vam bomo dve enostavni in prijetni dvokapni Ytong hiši, v osnovi zasnovani za bivanje v zgolj eni etaži: Regina in Jana.

S svojimi 60 m² je hiša Regina v osnovi namenjena bivanju dveh oseb. Primerna je tudi za manjši družinski vikend, kjer ne potrebujemo veliko stvari in kamor se lahko zatečemo ob prostih dnevih. V osnovnem tipskem projektu sta v eni etaži združeni kuhinja in jedilnica z dnevno sobo, v osrednji del hiše pa je umeščena predsoba, ki povezuje še spalni del s kabinetom in kopalnico. Glede na potrebe vsakokratne družine lahko posamezne prostore prilagodimo, tako da so včasih večji, drugič manjši.    

Hiša Regina je idealna za vikend ali dom za dva.

Veliko investitorjev Ytong hiš pa se odloči za preureditev notranje razporeditve, s katero neto tlorisno površino še nekoliko povečamo. Z dodatno zasteklitvijo terase lahko pridobimo lep zimski vrt na južni strani hiše, na mestu manjšega kabineta pa lahko predvidimo še stopnišče v mandsardo. Majhna enoetažna hiša lahko tako postane tudi dvoetažna, v mansardi pa pridobimo še dodatni večji spalni prostor za goste.    


Tloris hiše Regina.

Sicer pa je na manjših površinah ključno, da pri opremi pohištva pozornost namenimo predvsem ustrezni izbiri barv in materialov. Seveda ne smemo pozabiti niti na svetlobo. Dovolj naravne svetlobe, ki jo v poletnih mesecih zlahka reguliramo z najrazličnejšimi izvedbami senčil, zagotavlja osnovno kakovost bivanja v vseh letnih časih. Pri vseh Ytong hišah dajemu temu področju velik poudarek.


Nizkoenergijska hiša Jana z neto tlorisno površino 96 m².

Hiša Jana je druga predstavnica manjših hiš v Ytong ponudbi. Neto površina hiše Jana znaša 96 m² in v eni etaži ponuja vse, kar potrebuje družina za udobno bivanje. Osnovni bivalni del je zasnovan v krajši liniji, pozicijo kuhinje in dnevne sobe pa lahko zlahka zamenjamo. Po hodniku v osrednjem delu hiše pridemo v spalni del hiše, dodatno pa imamo so na voljo še vetrolov in tehnični prostor. Če se pojavi potreba po izkoristku podstrešja zaradi želje po dodatnih sobah, shrambah ali ločenem stanovanju, lahko namesto podstrešnih stopnic predvidimo klasične in jih umestimo takoj pri vhodu.


Tloris Ytong hiše Jana.

Nizkoenergijski hiši Regina in Jana, ki sta na voljo v številnih izpeljankah, predstavljata skupen projekt družbe Xella z dolgoletno tradicijo proizvodnje Ytong elementov in projektivnega podjetja Ingra d.o.o., z dolgoletnimi izkušnjami projektiranja po celotni Sloveniji. Rezultat uspešnega in strokovnega sodelovanja podjetij so številne Ytong hiše, v katerih domuje že na stotine Slovencev. Ključ do uspeha je izvrstno poznavanje potreb sodobnih graditeljev in načrtovanje enostavnih in praktičnih rešitev z gradbenim sistemom Ytong.


Nizkoenergijska hiša, zgrajena z Ytong Termo bloki debeline 40 cm.

Varni pred požarom

Ker je Ytong material, proizveden iz naravnih surovin, spada v najvišji razred negorljivosti. Izjemno dobro uravnava vlago v prostoru in tako zagotavlja ugodno bivalno klimo. Zidovi imajo med ogrevanjem visoko površinsko temperaturo, torej se ogrejejo hitreje in tudi dlje ohranijo toploto. Zidovi iz Ytonga so tudi enostavni za obdelavo – od izvedbe inštalacijskih vodov do zaključnih tankoslojnih obdelav.

Proizvedeno v Sloveniji

Ytong je gradbeni material iz porobetona, ki ga že več kot 40 let proizvaja tovarna iz Kisovca pri Zagorju. Proizvajajo ga v različnih oblikah - kot zidne bloke, plošče, preklade, armirane izdelke ali polnila za izvedbo medetažnih ali strešnih konstrukcij. Glavna značilnost materiala Ytong je njegova odlična toplotna izolativnost, ki omogoča gradnjo kakovostnih nosilnih zunanjih zidov, kot tudi notranjih zidov in predelnih sten. Porobeton spada med trajnostne gradbene materiale, saj ima vključno z energetsko učinkovito proizvodnjo vse značilnosti naravnih materialov. Izdelan je iz naravnih surovin kot so pesek, apno, cement in voda, ki v postopku proizvodnje ohranijo vse svoje lastnosti.

Xella Slovenija – zavezani k trajnosti

Družba Xella Slovenija je kot del mednarodnega koncerna zavezana k trajnostni naravnanosti, kar dokazuje s številnimi okoljskimi nagradami in priznanji o energetski učinkovitosti. Xellini produkti pa predstavljajo učinkovite, trajnostne in cenovno dostopne gradbene materiale, ki pomembno prispevajo h gradni energetsko učinkovitih stavb in s tem zmanjševanju vpliva CO2.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog