Novice - Načrtovanje

novica

Na okrogli mizi o spremembah minimalnih tehničnih zahtev za graditev stanovanjskih stavb in stanovanj

Objavljeno dne 24.03.2010

Inženirska zbornica Slovenije (IZS) je v okviru sejma Megra pripravila okroglo mizo, ki jo inženirji tradicionalno izkoristijo za razpravo o aktualnih izzivih stroke. Letos so pozornost namenili razpravi o noveli Pravilnika o minimalnih tehničnih zahtevah za graditev stanovanjskih stavb in stanovanj. »Predstavniki delovne skupine pod okriljem IZS pripravljajo strokovne podlage za novelo Pravilnika o minimalnih tehničnih zahtevah za graditev stavb in stanovanj. Do sedaj so bile zbrane pobude za spremembe na številnih področjih, ki bodo po sprejetju spremenile minimalne standarde gradnje stanovanjskih stavb in stanovanj. Tega si v IZS želimo, saj je naša naloga in poslanstvo, da zagotovimo najboljše standarde in tudi tako spreminjamo gradbeno kulturo,« je dejal predsednik IZS mag. Črtomir Remec. Če bodo postopki potekali, kot je predvideno, bo novela pravilnika sprejeta letošnjo jesen.

Zbiranje pobud poteka od leta 2008, ko so svoje pobude in predloge na Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) začeli podajati člani strokovne javnosti. »Na IZS smo svoje pobude podali že v letu 2009 in smo jih v letu 2010 še nadgradili. Z Direktoratom za prostor na MOP smo se dogovorili, da bomo na zbornici pripravili strokovne podlage za novelo pravilnika in jih predali MOP, ki bo speljal postopek sprejema,« dodaja Remec. V ta namen je bila pod okriljem IZS ustanovljena delovna skupina, ki jo sestavljajo predstavnik IZS, predstavnika MOP (Sektor za graditev in Sektor za stanovanja), predstavnik ZAPS, predstavnika Stanovanjskega sklada RS in Javnega stanovanjskega sklada MO Ljubljana, predstavnik Fakultete za arhitekturo ter predstavnik gospodarstva, podjetje IMOS.

»Z novelacijo Pravilnika o minimalnih tehničnih zahtevah za graditev stanovanjskih stavb in stanovanj želimo zagotoviti minimalne standarde za kvalitetno bivanje, poenostaviti zahteve, ki se v dosedanji uporabi pravilnika niso izkazale za smiselne, omogočiti odprtost izrazu arhitekture, omogočiti vseživljenjska stanovanja, omogočiti učinkovito rabo energije in ekonomsko dosegljivost stanovanj,« je dejala Damjana Varšek, ki vodi delovno skupino. Na podlagi prejetih pobud so predvidene spremembe na področju dvigal, dimnikov za izredne razmere, širine hodnikov v prehodnih prostorih, odmiki opreme, višini prostorov namenjenih osebni higieni in predprostorom v povezavi z ukrepi za učinkovitejšo rabo energije v stanovanjskih stavbah in stanovanjih in dimenzioniranju parkirnih mest v podzemnih garažah.

Pravne in tehnične okvire prenove je na okrogli mizi predstavil Saša Galonja iz Ministrstva za okolje in prostor RS, ki pravi: »Čeprav gre za neharmonizirano področje, je potrebno pri pripravi pravilnika paziti tudi na določbe evropskega pravnega reda« in dodal, da se v primeru notificiranja lahko sprejem pravilnika zamakne za najmanj tri mesece. Po njegovem so zbrani predlogi pokazali, da je obstoječ pravilnik dobra osnova za nadgradnjo, ki bo pomenila evolucijo in ne revolucije.

Dileme investitorjev tržnih stanovanj v povezavi z uporabo obstoječega pravilnika je predstavila Irena Pungartnik, IMOS d.d. Še posebej je izpostavila probleme pri načrtovanju stanovanj in stanovanjskih stavb namenjenih bivanju posameznikov skozi celotno življenjsko obdobje, pri čemer se potrebe le-teh nenehno spreminjajo. Minimalne tehnične zahteve predstavljajo primeren standard, ki ga zagotavlja država, investitor pa mora s svojo projektno nalogo določiti standard, ki ga bo gradil. »Investitorji si želimo tudi minimalnih standardov za prometne ureditve in za načrtovanje vseh elementov komunikacije.« še dodaja Pungartnikova.

V razpravi so prisotni podali več pobud, med njimi tudi pobudo za ločeno obravnavo minimalnih tehničnih zahtev za neprofitna (socialna) stanovanja in vsa ostala stanovanja. Tehnične zahteve za dvostanovanjske stavbe naj se izenači s tehničnimi zahtevami za enostanovanjske stavbe, v pravilnik pa naj se vključi tudi določila povezana z učinkovito rabo energije (vrnitev odpadne sanitarne vode v sistem, ogrevanje s pomočjo toplotne energije garažnega volumna) in potrebnimi bivanjskimi pogoji človeka v povezavi z biološko obremenitvijo stanovanja. Razprava se je dotaknila tudi obveznih dimenzij vhodnih in notranjih vrat, tudi v povezavi z zagotavljanjem dostopa do in uporabe za invalide.

Fotografija: Mediaspeed

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog