Vprašanja - Lokacija
Število ustreznih rezultatov: 54
Stran: 1 2
Ali je parcela zazidljiva? (slavi)
Sem lastnik parcele, ki je v zemljiški knjigi vpisana kot gozd. Zanima me, ali je možno, da je kakšen del gradbeni, kakor mi zatrjuje sin, ker bi rad zidal hišo? ... (SLONEP)
Kako se prenaša služnostna pot? (Taša)
Zanima me, ali se prenese služnostna pot na naslednjega lastnika in ali so dolžni obvestiti lastnika ceste, da se je lastnik spremenil in če se strinja s služnostno potjo? Zanima me tudi, ali lahko kot lastnik zemljišča, okrog majhne sporne parcele predlagam drugo (gozdno) pot, ki ne poteka mimo stanovanjske hiše, ker je to zelo moteče in iz hiše stopiš direktno na cesto. Ali lahko sam spremenim služnostno pot po gozdu, kakšne so opcije? Kot lastnika sosednjih parcel pa me zanima še, ali lahko preprečim darilno oz. že skoraj dogovorjeno pogodbo? ... (SLONEP)
Dokumenti za ureditev prostora za kampiranje? (pero)
Zanima me, kako se lotit odprtja avto kampa in kakšna je dokumentacija in ostalo? ... (SLONEP)
Ali potrebuje občina moje soglasje k javni peš poti? (Franceska)
Naša občina želi po svoji parceli mimo dela naše parcele urediti javno peš pot. To bi bila povsem na novo speljana pot. Zanima me, ali kot sosed ne smem nič oporekati, ali lahko preprečim oz. zahtevam določene pogoje. Do zdaj me Občina o gradnji nove javne peš poti uradno še ni obvestila in tudi ne vprašala za dovoljenje. ... (SLONEP)
Odstranitev nevarnih smrek na in ob meji? (Katja)
Na parceli, kjer z možem gradiva stanovanjsko hišo, imamo težavo zaradi visokih smrek. Zasajene so bile s strani soseda tik ob meji, nekatere na meji že pred 40 leti. V dolžini cca. 70 m rastejo 12 - 15 m visoke smreke, ki zasenčijo večino naše parcele s hišo (kjer nameravamo imeti tudi sončne kolektorje in topl. črpalko voda-zrak), veje pa segajo 4 - 5 m v našo parcelo (do hiše). Del dvorišča si niti ne upamo odkopati, saj se bojimo zrušenja smrek ob meji (ta del je za zdaj neuporaben, čeprav bi želeli imeti tam pokrita parkirišča). V preteklosti se je v neurju nekaj vej že odlomilo, tudi 5 m dolg vrh smreke je nevarno pristal na našem dvorišču. Sosed odločno nasprotuje kakršnemu koli posegu v smrečje. Dogovor je po nekaj neuspelih pogovorih postal nemogoč. Zanima me, na katero institucijo oz. organ, inšpektorat ali podobno se lahko obrnemo glede ogleda in presoje o zasenčenju in nevarnosti smrek. Ali lahko pridobimo kakšen odlok o poseku teh nevarnih smrek? ... (SLONEP)
Ali naj kar dovolimo izpodkopavanje parcele? (Novak)
Soseda na meji z našo parcelo z bagri dela velik izkop (10 m v globino, s tlorisom 8 x 8m). Material (savski pesek) odprodaja baje nekemu podjetju, ki se ukvarja s separacijo. Informacijo, kaj so nameni tega početja, skrivnostno zadržuje. Nas seveda skrbi, kako bo zaščitila te robne strmine, ki mejijo na našo parcelo, da se nam parcela ne posede. Na nasprotni strani je pričela s škarpo iz ogromnih skal, postavljenih pod kotom cca 75 stopinj, brez temeljev. Trdi, da ima dovoljenje za 'nezahtevna dela' (urejanje vrta), da naj nas ta zadeva nič ne briga. Izvedeli smo, da si ni pridobila nikakršnega gradbenega ali drugega dovoljenja za poseg v prostor, kot tudi ni bila podana zahteva za namensko rabo obstoječega pašnika. Ali je možno, da je tak poseg v prostor zakonit? Kam se lahko obrnemo oziroma pritožimo? ... (SLONEP)
Postavitev ograje ali žive meje na meji s sosedom? (samo82)
Živim na deželi in imam probleme z ograditvijo svoje parcele. Imam psa in želel bi ograditi parcelo, da bi se pes lahko prosto gibal po njej. En sosed s katerim mejim mi pri tem dela težave. Zanima me, kakšna je zakonodaja pri postavitvi žičnate ograje pa tudi žive meje s cipresami (oddaljenost od meje, soglasje je potrebno ali ne). Mejim namreč na sosedov pašnik, njegova hiša je oddaljena 300-400m čisto na drugi strani in ga moja ograditev nikakor ne bi smela motiti. Poleg tega pa imam parcelo zraven gozda in mi divjad vseskozi uničuje pridelke. Tudi parcela je bolj ozka, tako da se mi vsak meter pozna. ... (SLONEP)
Vpis v zemljiško knjigo? (prodajna pogodba po 8 letih)
Podala sem zemljo leta 2003. Pogodba o prodaji je bila sklenjena s podpisom in prejemom kupnine zemlje pri notarju. Takrat smo se zmenili (skupaj s sestro, ki je bila lastnik zemlje skupaj z mano) s kupci, da bodo kupci uredili vpis zemlje v zemljiško knjigo. Sedaj sem dobila iz davčne papirje, da sem še zmeraj lastnik jaz, saj vpisa ni bilo. Pogodba pa leta 2003 ni bila overjena, saj na njej ni žiga notarja. Sedaj me zanima, če je ta pogodba še zmeraj veljavna po 8 letih, glede na to da ni bil urejen vpis v zemljiško knjigo?  V pogodbi je navedeno, da prepis naredi katerikoli (kupec, lastnik), s podpisom pogodbe pa smo takrat pooblastili notarja. Mi lahko prosim poveste kdo je lastnik te zemlje in kdo jo ima pravico izkoriščat? Zemljo sem hotel prodati, vendar me sedaj novi lastnik toži, da je zemlja njegova, v zemljiški knjigi pa sem lastnica jaz. Kaj naj naredim? ... (SLONEP)
Kje najti cenilca, ki bo določil vrednost zemljišča? (marko)
Kje lahko najdem cenilca, ki bi mi ocenil vrednost zemljišča, pod katerim so mineralne surovine? ... (SLONEP)
Gradnja opornega zidu na služnostni parceli? (LENA)
Zanima me, ali sme lastnik parcele, na kateri imamo še trije drugi vpisano služnost, graditi oporni zid in s tem poseči v širino parcele?... (SLONEP)
Prepovedano parkiranje na lastni parceli? (rika)
Naša parcela (dvorišče) meji na stransko cesto, škarpa je premaknjena 1,5 do 2 metra v notranjost parcele. Občina Piran je vzdolž naše parcele postavila znak za prepoved parkiranja, brez naše vednosti. Tako ob parkiranju na svoji parceli dobim kazen, z razlago, da je to javna pot, da kršim 116. člen zvcp-1, odst., čeprav ZK pravi drugače. Ali je občina zakonito postavila znak na lastni parceli, katero sedaj imenuje javna pot, ker pač meji na cesto in so cesto tako enostavno "razširili". ... (SLONEP)
Pritožba na gradbeno dovoljenje in odgovornost soseda? (Emil)
V mesecu marcu 2011 sem končno dočakal, da je naša počasna upravna enota izdala gradbeno dovoljenje. Res sem vse lepo upošteval, vseskozi pa mi je bil sumljiv sosed, veliko je namreč spraševal. Sedaj vem, zakaj, ker je vložil pritožbo. Povejte prosim, ali odgovarja on za kake laži, saj vem, da se je pol stvari izmislil in želi le povzročiti odlog gradnje. Kot da nismo že dovolj čakali? Ali lahko dosežem kakšno odškodnino? Kaj naj naredim? ... (SLONEP)
Dokončno gradbeno dovoljenje? (rozi)
Kupujem nepremičnino (parcelo) z gradbenim dovoljenjem, kjer trenutni lastnik čaka gradbeno dovoljenje in pravi, da bo kmalu dokončno. Kaj to pomeni? Kaj moram paziti? Ali ni pravnomočnost pomembna? Prosim za pojasnilo.  ... (SLONEP)
Kako naj unovčim svoj solastniški delež parcele? (petra)
Delež moje zazidljive parcele je največji. So še štirje solastniki, ki se ne želijo pogovarjati. Zanima me, kako doseči, da bi privolili v parcelacijo. Kako lahko prodam svoj delež, saj če ni odmerjeno, ne bo nihče kupil, ali pa gradim? ... (SLONEP)
Nakup parcele pod hipoteko - kako naprej? (Peter)
Ogledano imam parcelo za zidavo hiše. Parcelo, cca 600 m2 bi mi prodajalca vrisala, saj je sedanja bistveno večja, ter ni še razparcelirana. Problem je v tem, da sta lastnika parcele dva, vsak po 1/2, strinjata se s prodajo, vendar je eden od nju zastavil vse svoje deleže nepremičnin (parcel) pod dve hipoteki dvema fizičnima osebama. Ta večja parcela, katere delež bi razparcelirali, ter bi ga kupil, je torej pod plombo. Ne verjamem, da bo kmalu izplačal dolgove. Trdita mi, da to sploh ni nobena ovira, saj bi naj tisti dve fizični osebi, na katere je dal hipoteko, soglašali s prodajo. Kako je s tem, ali je pravno formalno, če te dve osebi soglašata s prodajo dela zemljišča, t j. s parcelo, ki jo želim kupiti. Bojim se namreč težav, v primeru, da plačam oz. kupim parcelo. ... (SLONEP)
Kakšna je cena zazidljive parcele v Domžalah? (ks)
Odločili smo se za prodajo starejše hiše, ki bi bila primerna za nadomestno gradnjo. Je na Viru pri Domžalah. Na parceli so vsi priključki (telefon, kabelska, kanalizacija, voda, elektrika,...). V bližini parcele je vrtec, šola, trgovina, lekarna,... Oddaljenost od avtoceste je dve minuti. Sedaj pa naprošam za pomoč, kako naj določimo ceno? Ali je nujno, da najamemo cenilca, ali se da kako drugače priti do izračuna cene? ... (SLONEP)
Potrebna dovoljenja za obnovo senika? (Jure11)
Sem lastnik senika, v pritličju grajenega iz kamna, z lesenim podstrešjem. Objekt želim spremeniti v počitniški objekt. Za primerno obnovo bi moral najman en zunanji nosilni zid podreti in narediti novega. Zanima me, kakšno dovoljenje potrebujem. Nahaja se v gozdu. Na podlagi lokacijske informacije je obnova objekta dovoljena. ... (SLONEP)
Kdo mora postaviti oporni zid (škarpo)? (maza)
Živimo na nagnjenem terenu. Mi imamo parcelo zgoraj. Spodnji sosed je poglobil svojo parcelo za dostop do svoje hiše v globino 2,5 m. Sedaj se zemlja zelo posipa dol in od nas zahteva, da mi zgradimo škarpo. Prosim, če jasno napišete, kdo mora v tem primeru narediti škarpo, ker sem sama že prebrala SPZ in 85. člen, kjer točno piše o prepovedi poglabljanja. ... (SLONEP)
Odškodnina za prekop preko našega zemljišča in povzročitev škode? (irena)
Pred dvema letoma so v naši vasi prvič napeljali vodovod. Prekopali so veliko naše zemlje, na njej postavili hidrant, črpalko in še nekaj. Nekje je po posegu potegnilo plaz, na naši njivi so skoraj leto stali delovni stroji, tako da nismo mogli zorati in posaditi vrtnine v tistem letu. Nihče nas ni nič vprašal. Javne vode pa še vedno nimamo. Zanima nas, ali lahko zahtevamo odškodnino za škodo, ali nam namesto tega vsaj zastonj priključijo vodo. In kam se lahko obrnemo? ... (SLONEP)
Stavbna pravica in prodaja nepremičnin? (Renata)
Na zemljišču je graditelju podeljena stavbna pravica. Na njem zgradi objekt, oblikuje akt o oblikovanju etažne lastnine in posamezne dele objekta prodaja. Kako je z lastnino, če kupim del objekta? Kaj se zgodi po prenehanju stavbne pravice? ... (SLONEP)
Del krajevne ceste gre po mojem zemljišču, kaj storiti? (AEVJ)
Kaj lahko storimo, ker del krajevne ceste poteka po naši parceli in ne tam kjer je vpisana v ZK? Ali lahko cesto odstranimo sami?  ... (SLONEP)
Gradnja hiše na mestu garaže? (Seny)
Oče je lastnik zemljišča na katerem stoji starejša hiša in garaža. Zanima me, ali se lahko tam, kjer je garaža, garažo podre in zgradi hišo (seveda, če je dovolj prostora). Kateri dokumenti se vse potrebujejo? Ali se potrebuje gradbeno dovoljenje ali samo dovoljenje za nadomestno gradnjo? Stara hiša bi ostala. Kje lahko povprašam glede teh informacij? ... (SLONEP)
Ali je mogoče priposestvovanje parcele? (Primož)
Sosednja parcela je zapuščena že več kot 20 let. Na parceli je zapuščena podrta hiša. Oče ves čas parcelo ureja (košnja, rezanje grmičevja). Lastnika, ki sta vpisana v zemljiško knjigo sta že davno umrla. Zanima me, ali oče lahko uveljavlja priposestvovalno pravico ter pridobi parcelo v svojo last?... (SLONEP)
Ureditev lastništva parcele s časovnim zamikom? (Peter)
S prijateljem nameravava kupiti zazidljivo parcelo, ki je popolnoma poraščena, sosednje parcele pa so travniki. Najprej bi bilo treba parcelo odmeriti (zunanji mejniki), nato izsekati in šele potem razparcelirati na dva dela (zaradi dostopnosti).  Zanima me, kako bi to izvedla, da bi lastniku že prej plačala in šele potem uredila lastništvo na dva dela, ko bi bilo vidno, kako bi parcele bolj ustrezale?  ... (SLONEP)
Ali je sevanje transformatorja škodljivo in kako prestaviti transformator? (lizika)
V bližini parcele, na kateri želim graditi, že dolgo stoji transformator. Skrbi me zaradi sevanja. Zanima me, če imate kakšne podatke o dejanski škodljivosti transformatorske postaje. V bližini le-te je tudi osnovna šola. A je možno to postajo premakniti, na čigave stroške in koliko bi slednji znašali?... (SLONEP)
Kako uveljaviti pravico do priposestvovanja? (Obupana)
Zanima me, kako in kje uveljavljati pravico priposestvovanja, in sicer od leta 1988 pa do danes. ... (SLONEP)
Nekdo je gradil na moji parceli- kaj storiti? (MIHA)
Živim v mestu, na podeželju pa imam v lasti manjše zemljišče, katerega sam nisem uporabljal. Pred kratkim pa sem ugotovil, da si je nekdo na tej moji parceli zgradil na črno stanovanjski objekt. ... (SLONEP)
Ureditev lastništva dela parcele, ki si jo je lastil stric? (Pero)
Od soseda nameravam kupiti parcelo, ki meji s parcelo, ki je v lasti mojega strica (to bi mi stric podaril). Ko je geodet odmerjal lokalno cesto, smo odmerili tudi te parcele in ugotovili, da se je stric od vedno lastil del njegove parcele, prav tako tudi njegovi starši. Tako se je lastil tudi sosed in njegovi starši. Za uradno mejo pa ni vedel ne eden ne drugi. Ko bodo parcele zazidljive, bi od soseda odkupil parcelo po ceni 15 € za kvadratni meter. Zanima me, kako je z delom parcele, ki si jo je lastil stric?... (SLONEP)
Sprememba namembnosti parcele, ki je del zaščitene kmetije? (Katja)
Naša kmetija ima status zaščitene kmetije. Zanima me, ali je možno, da zaprosimo na občini za parcelo - sprememba namembnosti v zazidljivo parcelo? Zanima me tudi, koliko časa ta postopek traja in kakšna je cena? ... (SLONEP)
Služnostna pot in plačilo nadomestila? (Kris)
Urejamo si služnostno pot preko sosedovega zemljišča. Sosed služnosti ne nasprotuje, vendar pa želi, da mu za pot plačujemo najemnino (pravi, da je po zakonu to mogoče). Zanima nas, kdo določi višino najemnine? Ali je to odvisno od dolžine služnostne poti, od tega ali se vozimo čez samo z osebnimi avtomobili ali pa gredo čez tudi tovornjaki? Kako se to plačuje? Je to v enkratnem znesku ali ves čas trajanja služnostne pravice? Ali se ta najemnina kasneje prenese na najine potomce oz. naslednje lastnike naše nepremičnine? Hvala za odgovor in lep pozdrav. ... (SLONEP)
Stran: 1 2
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog