Vprašanja - Finančna konstrukcijaNovogradnja ali nadomestna gradnja?

VPRAŠANJE:

Podedoval sem zemljišče, na katerem stoji stara hiša in gospodarsko poslopje. Odločil sem se, da bi staro hišo renoviral, oziroma jo podrl do kleti (klet bi ostala), vendar pa ne vem, katero gradbeno dovoljenje rabim oziroma za kaj se naj odločim. Za novogradnjo ali nadomestno gradnjo oziroma adaptacijo hiše? Nova hiša bi bila večja, tam, kjer sedaj stoji gospodarsko poslopje pa bi bila garaža in prizidek k hiši. Kako bi bilo ceneje? Če staro hišo renoviram in tisto, kar bi bilo večje "naredim pod prizidek" ali zaradi tega potrebujem kaj drugega? Ne razumem se v te papirje, zato sem v velikih dilemah. Zanima me tudi, če rabim dovoljenje za podiranje hiše in gospodarskega objekta.

(Bostyan)


ODGOVOR:

S spremembo zakonodaje v letu 2009 se je pojem nadomestna gradnja v sami zakonodaji ukinil. Posledično tudi ni več mogoča gradnja novega objekta na mestu starega oziroma v neposredni bližini v smislu nadomestne gradnje. Vsaka nova vgradnja se obravnava kot novogradnje ne glede na predhodno stanje.

V primeru, da bi se odločili za rušenje objektov, potrebujete gradbeno dovoljenje za rušitev. Nadaljnji postopki so enaki, kot pri novogradnji.

Glede na to, da že imate obstoječi objekt pa bi lahko koristili olajšave pri manjšem plačilu komunalnega prispevka in drugih soglasij.

Ali se je dejansko smiselno odločiti za rušitev, je predvsem odvisno od tega, v kakšnem stanju je objekt. Torej, ali je konstrukcijsko dovolj stabilen, vam je všeč notranja razporeditev prostorov, … Vsekakor se je treba zavedati, da popolna adaptacija lahko preseže strošek novogradnje, saj je poleg same prenove potrebno upoštevati tudi strošek odstranjevanja in deponiranja elementov. Tudi, če bi se odločili samo za prizidek, potrebujete gradbeno dovoljenje (za rekonstrukcijo), saj se spremeni površina/volumen stavbe in zunanji videz objekta.

Iz finančnega vidika pa ima prenova to prednost, da obseg del lahko prilagajate svojim finančnim možnostim. Torej v določenem obdobju opravite večja gradbena dela, obnovo fasade, strehe, stavbnega pohištva in notranjosti pa lahko razporedite tudi več let. Več o sami obnovi in prenovi si lahko preberete na našem portalu.

21.07.2010 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog