Vprašanja - Pred gradnjoLegalizacija črne gradnje ?

VPRAŠANJE:

Sosed je na sosednji parceli izgradil hišo. Objekt je sezidan v odmiku od naše mejne parcele le 3,50 m,  s tem da balkon sega na odmik niti dveh metrov. Sosed sedaj urejuje dovoljenja za legalizacijo. Dohod do sosedove hiše pa gre čez našo parcelo, katera pelje pod okna naših spalnic. Sosed ima možnost drugega dostopa. Prosim za nasvet. Mirjana

(Mirjana)


ODGOVOR:

Vaš sosed bo pri pridobivanju gradbenega dovoljenja najverjetneje potreboval vaše soglasje, in sicer zaradi odmikov od sosednjih zemljišč. Dovoljeni odmiki brez potrebenega pisnega soglasja so predpisani v izvedbenih prostorskih aktih občine.

Sosed pa bo moral pridobiti tudi služnostno pot za dostop do svoje nepremičnine. Tprej, če ima sosed svoj dostop, potem najverjetneje ne more biti uspešen z zahtevkom za vzpostavitev nujne poti pod vašimi okni.

Lahko se posvetujete še s strokovnjakom.

Poglejte:

14.03.2008 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog
Prijavite se na
brezplačne E-novice
Sejmi in prireditve

51. MOS

11.09.2018 - 16.09.2018 Mednarodni sejem obrti in podjetnosti.

Marmo+mac

26.09.2018 - 29.09.2018 Sejem kamna, tehnologij obdelave kamna in oblikovanja kamna.

14. mednarodni sejem energetike

03.10.2018 - 05.10.2018 Električna energija za industrijo, premog, plin in nafta, obnovljivi viri energije, energetska učinkovitost.

Anketa

Moja hiša potrebuje