Vprašanja - Priprava na bivanjePovezava peči in kamina na isti dimnik

VPRAŠANJE:

Zanima me, če je možna povezava peči na sekance povezati na isti dimnik kot je kamin? So kakršne koli nevarnosti? Katera izmed peči je v tem primeru najbolj optimalna? Je mogoče boljša rešitev peč na pelete?

Hvala za pomoč in lep pozdrav.

(Ivo)


ODGOVOR:

Spoštovani g. Ivo,

Povezava je možna (ker se uporablja isti energent – les) ob predpostavki oz. ob predložitvi izračuna po EN 13384 (drugi del). Če izračun pokaže pozitiven rezultat, potem je to dovoljeno v nasprotnem primeru, je potrebna prilagoditev dimnika. Izračun pripravi projektant. Vsekakor je smiselen predhodni posvet s pristojnim dimnikarjem, ki opravi pregled ogrevalne naprave. Ob tem je potrebno upoštevati tudi pravilnik o zahtevah za vgradnjo kurilnih naprav, ki je v veljavi od leta 2013. Kaj je bolj optimalno ali sekanci ali peleti pa v tem primeru ne igra bistvene vloge, ker je energent v obeh primerih les.

Tomaž Rifelj, KWB Slovenija

10.04.2015 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog