Novice - Nakup novogradnje

Veliko novogradenj pri nas je nekvalitetnih

Objavljeno dne 23.05.2005

Vse bolj se izkazuje, da je bolje kupiti stanovanje v dvajset ali trideset let starem bloku, kot pa novo. Pri novogradnjah je vedno več reklamacij, pojavljajo pa se tudi vedno več skritih in pomembnih napak.

Med bolj izstopajočimi novogradnjami je vsekakor Mercatorjev objekt v Kamniku, ki je bil dokončan leta 2002. Objekt ima več konstrukcijskih napak. Tako se sliši iz trgovine, ki je v kletnih prostorih, ropot hladilnice stanovalce pa motijo tudi mesarji, ki zgodaj zjutraj pričnejo s pripravo mesa. Nepravilno je bila izvedena hidroizolacija in je zaradi tega zamakalo. Kot posledica bo treba zamenjati ploščice na skoraj 200 m dolžine. Potrebna bodo tudi popravila zunanjih hodnikov. Vse reklamacije naj bi Primorje odpravilo do konca junija.

Podobne težave imajo tudi v objektu Krizant v Domžalah. V kleti zamaka, v stanovanjih se dviguje parket,… Podobnih primerov je v Sloveniji še nekaj.

Vzrok za toliko napak pri novogradnjah je slabo projektiranje in prehitra gradnja. Zaradi hitre gradnje, ki marsikje traja namesto dveh let manj kot leto dni, se posamezne faze gradnje opravljajo prehitro. Večinoma se prične z novo fazo še preden je končana prejšnja. Vse to pa po predaji stanovanj kupcem povzroča milijonske škode v stanovanjih in nejevoljo kupcev. Zato bi morala država uvesti strožje predpise za gradnjo.

Povzeto po članku Janeza Petkovška.

Vir: Delo, 23.05.2005

Več: http://www.delo.si/index.php?sv_path=43,50&id=249852db6ee765...

Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog