Novice - Nakup novogradnje

novica

Kaj je kakovostna in kaj nadstandardna gradnja?

Kaj je kakovostna in kaj nadstandardna gradnja?
Objavljeno dne 16.02.2010

Marsikateremu kupcu novih in rabljenih stanovanj se postavlja vprašanje, kaj je kakovostna in kaj nadstandarda gradnja, po katerih merilih bi lahko posamezno stavbo uvrstili v nadstandard? Skušali smo poiskati odgovore, ki bodo odpravili vse dvome.

»Kakovostna gradnja je jasno definirana,« je odločno povedal dr. Janez Reflak z ljubljanske gradbene fakultete. Vsaka zgradba mora biti grajena v skladu s standardi oziroma tehničnimi predpisi. V teoriji je vse do pičice določeno. V ozadju je zakon o gradbenih proizvodih. Kdo pa kakovostno gradnjo v resnici lahko zagotavlja? »Inšpekcija ni dovolj razvejena, da bi imela vse pod kontrolo in nihče ne ve, kaj se v resnici vgrajuje,« je še dodal dr. Reflak.

Opozoril je, da nadstandardna gradnja ni jasno definirana, razen če jo v pogodbi podrobno opredelimo. V teoriji pojem nadstandardna gradnja ni določen. V praksi pa ne manjka oglasov, ki ponujajo nadstandardna stanovanja, hiše, poslovne prostore itd. Kaj torej sodi v nadstandard?

Arhitekt Darko Lečnik meni, da standard določa tisto, kar mora vsako stanovanje imeti, nadstandard pa po njegovem mnenju v praksi označuje več dejavnikov:

  • izredno dobra lokacija v bližini mestnega središča ali narave; osončeno področje, zdrava tla, da v okolici ni motečih industrijskih objektov; dobra povezanost z drugimi deli mesta (ni se potrebno voziti po ozkih uličicah, da pridemo do doma), bližina šole, banke, pošte, zdravstvenega doma,…;
  • kakovostna arhitekturna zasnova;
  • kakovostni in ekološko neoporečni materiali: opeka, baker, kamen, les, marmor,…;
  • ekološka in kakovostna gradnja;
  • manj prebivalcev na enoto parcele oziroma nizka gradnja na enoto parcele;
  • notranjost stanovanj: balkon, lože, višina 2,60 m do 3 m, aluminijasti okenski okvirji, izolirana fasada z lupino, ki še dodatno ščiti izolacijo, urejena stopnišča in skupni prostori, ograja iz stekla,…;
  • 2 garažni mesti;
  • zunanja ureditev; lepo urejena okolica objekta.

»Primeri nadstandardnih stanovanj v Ljubljani so številni, ne bi pa rad imenoval le nekaterih. Lahko pa zatrdim, da je projekt Dunajski kristali, ki ga sedaj končujemo v Stožicah, primer nadstandardne gradnje – redka in nizka gradnja, veliki notranji volumni, stropi visoki 3 m, lože zakrite s steklom, kakovostni materiali in ne nazadnje dobra lokacija z enkratnimi vedutami« je povedal arhitekt Darko Lečnik.

Za nadstandardne poslovne zgradbe veljajo podobna merila. Tudi pri njih je na prvem mestu lokacija, ki omogoča dobro prometno povezavo z mestom in z njegovo okolico - da lahko pridemo hitro do glavnih prometnic. Lokacija lahko pomeni tudi statusni simbol. Pri poslovnih prostorih ne smemo pozabiti na potreben prostor za parkiranje. Zasnovani naj bi bili tako, da so fleksibilni in jih lahko hitro preuredimo v manjše ali v večje pisarne, da izražajo potencialno moč, so energijsko nepotratni, visoko izolirani, z dobrimi senčili, ki omogočajo dobro mikroklimo v prostorih. Take prostore ima na primer več poslovnih objektov ob Dunajski v Ljubljani.

Arhitektu Lečniku se zdi zelo pomembno, da bi bilo ob oglasih zapisano tudi, ali so zgradbe narejene po minimalnih standardih ali pa je gradnja skrbno premišljena in vsebuje presežke. »Vsak najmanjši dodatek, ki omogoča boljše bivanje v zgradbi, še ne moremo šteti za nadstandard,« je dejal. Opozoril je, da so nekateri celo podstandardna stanovanja prodajali za nadstandardna. »Pod malto se marsikaj lahko skrije, a z leti bo vse prišlo na dan,« je povedal.

Kupcem nadstandardne gradnje svetuje, naj se zelo dobro spoznajo z objektom, preden sprejmejo končno odločitev glede nakupa. Pozorni naj bodo na naslednje:

  • lokacijo nepremičnine, kako je dostopna, kakšne so možnosti parkiranja, da ni zraven industrijskih obratov z emisijami (tovarne, toplarne,…),
  • ali gre za gosto ali redko pozidano območje,
  • na uporabljene materiale; na okna, vrata, višino prostorov, fasado, streho.
  • kdo je zasnoval nadgradnjo,
  • je izbrana nadgradnja izvirna,
  • pozanimajo naj se o kakovosti izdelave, številu dodatkov, okolici.

Take nadstandardne gradnje, ki jo srečamo v središču Londona ali pa Dunaja, pri nas ni. Tam so stanovanja iz izredno dragih materialov na izredni lokaciji, zato dosegajo zelo visoke cene. Američani dobro lokacijo naredijo tako, da zraven zgradijo umetno jezero, posadijo drevesa. Dokazujejo, da se da primerno lokacijo tudi izdelati.

Če povzamemo, pred nakupom nadstandardne gradnje se je treba izredno dobro informirati. Ni je možno pojasniti z upoštevanjem konkretnih tehničnih predpisov, pravilnikov in veljavnih standardov, ki so zakonsko obvezni. Vse je odvisno od tega, kaj zapišemo v pogodbo med prodajalcem in kupcem.

Vprašanja, na katera si je dobro odgovoriti pred nakupom nadstandardne nepremičnine, sedaj poznate.

Urša Černivec

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog