Vprašanja - Nakup novogradnjeNakup dvojčka, ki ni dvojček - kakšne so možnosti za vračilo kupnine?

VPRAŠANJE:

Nepremičninska agencija je oglaševala prodajo dvojčka. Odločili smo se za nakup. Ustavilo se je, ko smo želeli dobiti uporabno dovoljenje. Iz gradbenega projekta je razvidno, da je to v bistvu družinska hiša z z dvema stanovanjema. Pa tudi ta družinska hiša, ki je sezidana kot dvojček ni sezidana po gradbenem projektu, katerega smo na žalost videli, ko je zadeva že bila kupljena in izplačana. Zanima me, ali je možno dobiti kupnino nazaj in na kakšen način?

(Jusko)


ODGOVOR:

Dokumentacije nismo videli, zato lahko odgovorimo le na splošno.

Sklepamo, da gre v danem primeru za nepravilno izpolnitev pogodbe, nepravilnost (dejanska gradnja ni skladna niti s projektom niti z opisom iz pogodbe), ki izvira iz sfere prodajalca, prav tako pa nosi odgovornost tudi nepremičninska agencija.

Svetujem vam, da si nemudoma poiščete pomoč odvetnika, tudi že za pomoč pri izvensodni fazi.

Od prodajalca lahko zahtevate razveljavitev pogodbe in odškodnino, agenciji pa tudi lahko podate odškodninski zahtevek. Vsaka nepremičninska agencija ima namreč zavarovanje svoje odgovornosti.

Če se prodajalec in agencija ne bosta odzvala in sodelovala prostovoljno, boste morali ubrati sodno pot.

 

 

20.03.2011 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog