Novice - Investicije

novica

Razmere v gradbeništvu so vedno bolj zaostrene

Razmere v gradbeništvu so vedno bolj zaostrene
Objavljeno dne 07.11.2011
Gospodarska zbornica Slovenije, Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala ter predstavniki nekaterih podjetij, podizvajalcev v številnih gradbenih projektih, katerih naročnik je država, so ponovno opozorili na dramatične razmere v panogi gradbeništva.

Podjetja, ki delujejo v panogi gradbeništva (izvajalci, podizvajalci, dobavitelji, kooperanti,...), so prizadele posledice izjemno nizke pravne varnosti izvajanja poslov v gradbeništvu. Široko uveljavljene slabe prakse in neetična ravnanja investitorjev, izvajalcev, dobaviteljev in drugih imajo oporo v obstoječem pravnem sistemu in praksi, ki tega ne le omogočata ampak dobesedno spodbujajta k nepoštenemu in neetičnemu ravnanju. Glavna težava je neplačevanje opravljenih del, pri čemer so najbolj na udaru podizvajalci, ki za opravljeno delo ne dobijo plačila, naročniki pa nanje potem pritiskajo, da še dodatno znižajo cene, če želijo dobiti plačano vsaj del opravljenega dela. To pa ogroža njihov obstoj.

Razmere so skrajno zaostrene, mnoga podizvajalska podjetja pa na robu preživetja, številni projekti stojijo. Gradbeništvu veliko škodo povzroča upad obsega javnega naročanja in pojav dumpinga, ko nekatera podjetja storitve ponujajo pod realno ceno. Poleg tega pa država dobaviteljem in podizvajalcem ne zagotavlja ustrezne pravne varnosti niti pri projektih javnih naročil.
Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog