Vprašanja - O montažnih hišahNakup starejše montažne hiše

VPRAŠANJE:

Zanimam se za nakup montažne hiše, ki je letnik 1997. Na zunaj je videti hiša kar dobro ohranjena, ima sicer umazano fasado in zunanji leseni deli so potrebni barvanja, kot tudi notranje stene in parket, drugih napak pa nisem opazil. Vseeno pa me skrbi, da je za montažno hišo 13 let že kar veliko. Kakšno je vaše mnenje o tem, kakšna je življenjska doba montažnih hiš, preden so potrebne večjih adaptacij? Vem, da imajo današnje montažne hiše vsaj 50 let življenjske dobe, toda ali je bila tudi pred 13 leti kakovost taka? Hišo bova namreč kupila s posojilom z odplačevanjem 20 let in ne bi rad, da bi bila hiša neuporabna že pred odplačilom kredita. Ali je adaptacija montažne hiše, ko je ta potrebna, sploh mogoča? S tem ne mislim strehe in fasade, kar vem, da je mogoče. Mislim na inštalacije, izolacije in podobne stvari. Hiša sicer stoji v Notranjih Goricah, kjer vem, da je barje. Ker vem, da se na barju hiše lahko posedajo, me zanima, ali bi se to v 13 letih že poznalo, če hiša ne bi bila kvalitetno temeljena? Videti namreč ni, da bi se posedala. Ali lahko sklepam, da je bilo to ustrezno narejeno?

(gašper)


ODGOVOR:

Za hišo 13 let ni velika starost. Posamezni materiali zdržijo 30 let in več brez vidnih posledic staranja, seveda pod pogojem, da so dela kvalitetno izvedena.

Kar se posedanja tiče, bi se premiki do sedaj že poznali. Če v to še vedno dvomite, lahko »ravnost« hiše preverite s katerim od laserskih merilnikov ali pa se obrnite na geodeta, ki so strokovnjaki za določanje višin.

Sama menjava inštalacij v montažni hiši je relativno enostavna. Montažne hiše imajo namreč običajno projektiran poseben kanal za napeljavo, saj so možnosti prebojev skozi nosilno konstrukcijo omejene. Odstrani se zaključna obloga (les ali mavčne plošče), zamenja napeljavo in pritrdi novo oblogo. To se sicer sliši kot velik obseg del, vendar je v primerjavi s klasično zidano hišo, enostavnejši poseg, saj ni treba prekopavati sten in nato ponovno vlivati tlake ali nanašati omet.

Kakovost montažne hiše se najenostavneje preveri s termovizijsko kamero. Z njeno pomočjo vidimo morebitno vlago, votline, poškodbe, slaba okna,… Priporočljivo je, da je temperaturna razlika med notranjostjo in zunanjostjo vsaj 20 °C, saj so tako bolj opazni temperaturni kontrasti.

11.02.2010 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog
Prijavite se na
brezplačne E-novice

Anketa

Moja hiša potrebuje