Vprašanja - O montažnih hišahKako odpraviti vlago v montažni hiši?

VPRAŠANJE:

Imamo 20 let staro montažno hišo, ki ni podkletena, kupljena v Ogulinu (podjetje je medtem šlo v stečaj). Zadnja leta imamo probleme z vlago v hiši - vsa oblačila smrdijo po vlagi. Hiša nikjer ne zamaka in ne vemo, kaj bi naredili, da se bi rešili tega neprijetnega vonja. Veseli bomo kakršnegakoli nasveta. Sedaj uporabljajo različne pršilce in zbiralce vlage - prostor se sicer malce razsmradi, oblačila, posteljnina pa še vedno zaudarjajo. Hvala za odgovor, lep pozdrav!

(Ana Turk)


ODGOVOR:

Točnega odgovora brez ogleda objekta vam ne moremo podati. Glede na to, da ne omenjate nobenega vdora vlage, na primer zaradi poškodovane hidroizolacije, bo vzrok težje ugotoviti. Možno je, da je celotna hiša, predvsem temeljna plošča, slabo hidroizolirana in se je s časom navzela vlage. Še posebej je za vlago dovzetna izolacija iz steklene volne. Možno je tudi, da je hidroizolacija dotrajana, vendar ne toliko, da bi vdirala voda, vendar dovolj, da skozi njo preide toliko vlage, da pušča vonj v stanovanju. Glede na to, da omenjate neprijetne vonjave predvsem na oblačilih, posteljnini, predvidevamo, da je neprijeten vonj najbolj opazen v spalnici? Kaj pa v ostalih prostorih? Možno je, da vlaga vdira samo na enem delu hiše. Če ste v to dovolj prepričani, bi bilo smiselno odstraniti del talne obloge ali stene (če je iz mavčnih plošč) in pogledati kakšno je stanje »spodaj«.

Druga možnost pa je, da v hiši preprosto nastane preveč vlage, na primer od izdihanega zraka, kuhanja, ipd. hiša pa dobro tesni in je dovolj izolirana, da vlaga ne more preiti ven. To se še posebej opazi pozimi, ko hišo manjkrat prezračimo. V tem primeru svetujemo pogostejše prezračevanje ali pa namestitev prezračevalne naprave.

16.10.2009 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog
Prijavite se na
brezplačne E-novice

Anketa

Moja hiša potrebuje