Vodič

Sestava notranjih sten montažne hiše


Sestava sten je pri montažni hiši ključni dejavnik, na podlagi katerega bi se morali odločati o izbiri med posameznimi ponudniki. Prav sestava sten je namreč tista, ki lahko montažno hišo spremeni v nizkoenergijsko in tako poskrbi, da bo bivanje prijetno, stroški pa majhni.

V primerjavi z materiali, ki so jih za gradnjo montažnih hiš uporabljali deset ali petnajst let nazaj, so sodobni materiali dejansko takšni, da zagotavljajo trdnost, dolgoživost, nizko porabo energije, dobro zvočno izolacijo in tako naprej. Pri tem je seveda treba vzeti v obzir prav vse »stene«, torej vse vodoravne in navpične površine, ki hišo ločujejo od okolja oziroma med seboj razmejujejo notranje prostore. Glede na njihovo sestavo, imajo te različno toplotno prevodnost, in toplotna prevodnost posameznih površin oziroma »sten«, vpliva na celokupno toplotno prevodnost hiše. Koliko bo znašal celokupen U montažne hiše, je torej odvisno od toplotne prevodnosti strehe, stropa mansarde in pritličja, zunanjih sten (ter oken in vhodnih vrat), notranjih sten, tal pod pritličjem … Ker imamo pri nas navado, da zaradi dobre toplotne izolacije veliko pozornost namenimo strehi in zunanjim stenam (s troslojnimi okni in kakovostnimi vhodnimi vrati), se bomo tokrat posvetili predvsem notranjim stenam, ki se marsikomu ne zdijo toliko pomembne.

Notranje stene montažnih hiš


Notranje stene montažnih hiš, ki so kot sendvič sestavljene iz različnih materialov, imajo običajno debelino 150 mm ali malo več. K tej debelini največ doprinese toplotna ter zvočna izolacija (na primer kamena volna, mineralna volna, lesna vlakna), ki se nahaja znotraj lesenega nosilnega okvirja ali okvirja iz alu profilov, stena pa je z obeh strani zaključena s ploščami – tako s tako imenovanimi OSB ploščami kot mavčno kartonskimi ploščami, ki so seveda ognjevarne.

Plasti med OSB ploščami in zaključnimi mavčnimi ploščami pravimo inštalacijska ravnina – to je prostor v notranjih stenah, ki je namenjen namestitvi cevi za elektriko, vodovod, ogrevanje in hlajenje ter prezračevanja. Inštalacijska ravnina omogoča predpripravo, ki je potrebna za inštalacije – to pomeni, da sten za napeljavo inštalacij ni potrebno razbijati, kot je to v navadi pri gradnji iz opek.

Pri stenah je izjemno pomembno, da je poskrbljeno za ojačitev tam, kjer se predvidevajo viseči elementi – na primer na steno pritrjen umivalnik, straniščna školjka, kuhinjske omarice in podobno. Prav tako mora biti poskrbljeno, da so mavčne plošče v prostorih, kjer je več vlage (kopalnica), na vlago odporne.

Gotovo velja poudariti še nekaj: kakovost sten (tako notranjih kot zunanjih) ni odvisna samo od kakovosti materialov, temveč tudi od kakovosti izvedbe.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog
Prijavite se na
brezplačne E-novice

Anketa

Moja hiša potrebuje