Vodič

Hiše iz brun - oblika brun
Brunarice so v preteklosti gradili iz tako imenovanih naravnih brun. Z debel so odstranili skorjo in pogosto pričeli z gradnjo, ne de bi jih prej sušili (drevesa so podrli v primernem letnem času, ko je bilo vlage v lesu manj). Namesto teh tako imenovanih »zelenih brun« se je nato pričelo uporabljati sušena (na zraku ali v sušilnici), kasneje pa večinoma bruna iz lepljenega lesa, kjer je sušenje še enostavnejše. Uporaba lepljenih brun pa pomeni, da pravzaprav ne gre več za naravno obliko, temveč se lepljena bruna oblikuje strojno. Tako so vsa lepo gladka in enake oblike.

Švedska oblika


Švedska oblika, ki bi ji lahko rekli tudi oblika želvjega oklepa, je najbolj podobna neobdelanemu deblu. Večina bruna ostane okroglega, le na spodnjem delu je bruno nekoliko »pobrano« oziroma izdolbeno v obliki polmeseca – ta se lepo usede na izbočen okrogel del spodnjega bruna.

D profil

Oblika tovrstnih brun je enaka obliki črke D. Na eno stran so torej lepo zaobljena in izbočena, na drugi strani pa ravna. Med seboj se zlagajo s pomočjo utorov in jezičkov na zgornji in spodnji strani.

Oblika črke D omogoča, da je stena iz lesa na eni strani »rustikalnega« zaobljenega videza, na drugi pa ravna.

Pravokoten profil

 

Marsikomu so lesene hiše všeč, vendar ga moti ravno zaobljen videz in »valovitost« zidov, ki jo dajejo zaobljena bruna. Temu se je možno izogniti in doseči precej bolj sodoben videz – uporabiti je treba tako imenovane pravokotne profile, kjer so bruna ravna tako s sprednje kot z zadnje strani. Med seboj se ravno tako zlagajo z jezički in utori na zgornji in spodnji strani, s prednje in zadnje strani pa je med posameznimi bruni običajno navidezna špranja – tako nastane v steni videz vodoravnih črt.

Oblika brun in dodatna izolacija


Se vam okrogla oziroma švedska oblika brun ne zdi najbolj primerna za stanovanjske hiše? Pravzaprav je – nenazadnje so v takšnih hišah nekoč živeli po vsej Skandinaviji in v večini ZDA. Pri nas se je ta način gradnje lesenih hiš v preteklosti »prijel« predvsem za gradnjo počitniških hišic oziroma brunaric. Za gradnjo stanovanjskih hiš se je pogosteje uporabljalo D ali pravokotne profile, ki so omogočali, da se je ob notranji ravni strani zidu poskrbelo za dodatno izolacijo. Vendar je treba poudariti, da je to že davno preteklost – ponudniki sodobnih lesenih hiš iz brun namreč zagotavljajo kakovostno postavitev hiš, pri katerih ni potrebne prav nobene dodatne izolacije. Bruna so namreč kakovostna, se dobro zlagajo in odlično tesnijo, les pa je kvalitetno obdelan in zato dobro sprejema in oddaja toploto. Tako tudi pri postavitvi hiše iz brun švedskega stila, torej zaobljenih na notranji in zunanjo strani, ni nobene težave. Nenazadnje, če živijo v takšnih naravnih lesenih hišah sredi Skandinavije, potem tudi nas nima kaj skrbeti, da bi nas pozimi zeblo.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog
Prijavite se na
brezplačne E-novice

Anketa

Moja hiša potrebuje