VpraÅ¡anja - Montažne hišeMontažne hiše in poplave?

VPRAŠANJE:

Glede na to, da so vremenske razmere vedno bolj nepredvidljive me zanima, kaj se zgodi, če montažno hišo poplavi (naprimer narasla reka za 1 meter za nekaj ur ali celo dni). Hvala.

(ALBINA)


ODGOVOR:

Vremenske razmere se spreminjajo in napovedi so, da bomo v naših krajih imeli vedno več vremenskih ekstremov – suše, obilna deževja, vročino, mraz. Temu se bomo morali prilagoditi. Kar se tiče same gradnje, vročina, mraz in suša niso problematični, težave pa lahko povzročajo obilne padavine, ki povzročijo plazove in poplave. Kot prvo, bi morali že načrtovalci paziti, da ne bi bilo mogoče graditi na področjih, ki so ogrožena. Vendar uradniki na to ne pazijo in pogosto dajejo prednost kapitalu, namesto stroki. Zato mora kupec parcele ali novogradnje paziti, predvsem na možne poplave in plazove. A večina kupcev iz različnih razlogov na to ni pozorna in potem lahko beremo v tisku o plazovih, ki so zasuli ali odnesli hiše in o rekah, ki so zalile domove. Vse takšne hiše so postavljene na napačnih mestih.

Montažne hiše so občutljive na vlago, zato morajo biti pravilno zgrajene in vzdrževane. Proizvajalci v primeru gradnje na vlažnih oz. poplavnih območjih hiše dodatno zaščitijo in pripravijo na morebitne poplave (po potrebi jih je potrebno na to opozoriti še pred nakupom). Če pa kljub vsemu pride do večjih poškodb, jih je zaradi sistema gradnje enostavno odpraviti, kar pa je lahko pri zidanih hišah bolj zapleteno.

16.09.2004 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog
Prijavite se na
brezplačne E-novice

Anketa

Moja hiša potrebuje