Novice - Zanimivosti

novica

Za Severna mestna vrata izbran arhitekturni projekt Borisa Podrecce

Objavljeno dne 12.09.2008

Podjetje Immorent Ljubljana je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije zaključilo mednarodni arhitekturni natečaj za projekt stavbnega kompleksa, imenovan Severna mestna vrata – Bavarski dvor v Ljubljani. Zmagovalec mednarodnega anonimnega natečaja je po mnenju strokovne žirije arhitekt Boris Podrecca, evropsko priznan arhitekt. Podjetje je za projekt izbralo tudi nov logotip in ime, City Tower Ljubljana.

Natečaj, na katerem je v ožjem izboru sodelovalo sedem arhitekturnih birojev, je bil anonimen, do zmagovalne rešitve pa je komisija prišla preko strogih meril za ocenjevanje vseh prijavljenih projektov. Prispele rešitve so ponudile izvirne in zanimive ideje, tako da delo komisije ni bilo lahko; kljub vsemu pa je po mnenju žirije vizija arhitekta Borisa Podrecce vsebovala »nekaj več« in je bila v močni mednarodni konkurenci izbrana za zmagovalno.

Z zmagovalno rešitvijo je Immorent prišel do načrta za poslovni kompleks z lastno identiteto, ki bo arhitekturno izstopal in bo z vidika urbanističnega vključevanja predstavljal nov izziv ostalim podobnim novogradnjam v Ljubljani. Z izpostavljeno lego v mestnem središču na območju križišča Slovenske in Tivolske ceste bo skupaj s poslovno stolpnico na zahodnem delu tvoril Severna mestna vrata in tako nadaljeval urbanistični zsnovo poslovne mestne osi Slovenske in Dunajske ceste. Pri natečaju so bile posebej izpostavljene visoke zahteve glede funkcionalnosti, energetske učinkovitosti in gospodarnosti poslovne zgradbe, kar je arhitekt Podrecca najbolj učinkovito izpeljal.

V osnovi je stavba sestavljena iz vodoravnega troetažnega podstavka in enovitega vertikalnega stolpa. Podstavek poligonalnega tlorisa je oblikovan v obliki kvadra iz stekla, ki leži na eliptičnem valju tako, da lebdi nad prostim pritličjem. V višino bo stavba segala 72 metrov, kar pomeni 21 nadzemnih nadstropij. V stavbi bodo poslovni prostori v skupni izmeri 16.000 m2. Investitor ocenjuje vrednost projekta na 25 do 30 milijonov evrov. Za parkirišča najemnikov novih prostorov bo prostor v petih podzemnih etažah.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog