Novice - Razpisi

novica

Objavljena javna poziva Ekosklada za nepovratne spodbude

Objavljena javna poziva Ekosklada za nepovratne spodbude
Objavljeno dne 05.01.2011
Eko sklad RS je objavil dva javna poziva za nepovratne finančne spodbude občanom za nove naložbe v rabo obnovljivih virov energije in za večje energijske učinkovitosti stanovanjskih stavb. Prvi poziv je namenjen lastnikom stanovanjskih stavb, ki bodo lahko skupaj koristili 10 milijonov evrov, drugi pa lastnikom večstanovanjskih stavb, ki bodo lahko skupaj koristili 2 milijona evrov.

Poziv za lastnike stanovanjskih stavb (6SUB-OB11)


Predmet poziva so nepovratne finančne spodbude občanom za rabo obnovljivih virov energije in večjo učinkovitost stanovanjskih stavb na območju Republike Slovenije. Nepovratne finančne spodbude je mogoče pridobiti za:
  • vgradnjo solarnega ogrevalnega sistema v stanovanjski stavbi,
  • vgradnjo kurilne naprave za centralno ogrevanje stanovanjske stavbe na lesno biomaso,
  • vgradnjo toplotne črpalke za pripravo sanitarne tople vode in/ali centralno ogrevanje stanovanjske stavbe,
  • vgradnjo prvega sistema centralnega ogrevanja pri obnovi stanovanjske stavbe v primeru priključitve na  daljinsko ogrevanje na obnovljiv vir energije,
  • vgradnjo lesenega zunanjega stavbnega pohištva pri obnovi stanovanjske stavbe,
  • toplotno izolacijo fasade pri obnovi eno ali dvostanovanjske stavbe,
  • toplotno izolacijo strehe oz. podstrešja pri obnovi eno ali dvostanovanjske stavbe,
  • vgradnjo prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka v stanovanjski stavbi,
  • gradnjo ali nakup nizkoenergijske in pasivne stanovanjske stavbe,
  • nakup stanovanjske enote v večstanovanjski stavbi zgrajeni ali prenovljeni v pasivnem energijskem razredu.
Višine finančnih spodbud so odvisne od pogojev poziva za posamezno področje. Skupaj je na voljo 10 milijonov evrov. Prijave na poziv so možne od 1. januarja 2011 do porabe sredstev oz. do konca leta 2011.

Posebnost letošnjega poziva je, da spodbude v primeru obnove stavbnega pohištva veljajo le za nakup lesenega stavbnega pohištva. Na Ekoskladu pojasnjujejo, da je za izdelavo lesenih oken  potrebno kar sedemkrat manj energije kot za izdelavo PVC oken, katerih energijska bilanca in ocena izdelka v njegovem življenjskem krogu je bistveno slabša od lesenih. Leseni izdelki so trajnejši, imajo daljšo življenjsko dobo, kar pomeni, da med dolgoletno uporabo skladiščijo CO2 in tako pripomorejo k njegovemu znižanju v ozračju. V letu 2010 je bilo kar 40 % vseh dodeljenih nepovratnih sredstev namenjenih zamenjavi zunanjega stavbnega pohištva z novim, ki pa je bilo izdelano iz PVC profilov. Prosilci so se raje odločali za vgradnjo cenejšega PVC stavbnega pohištva, čeprav je spodbuda za leseno višja. Odločitev zgolj za leseno stavbno pohištvo je skladna z nacionalno politiko lesa.

Več informacij >>

Poziv za lastnike večstanovanjskih stavb (7SUB-OB11)


Predmet javnega poziva so nepovratne finančne spodbude občanom za rabo obnovljivih virov energije in večjo  energijsko učinkovitost večstanovanjskih stavb na območju Republike Slovenije  za nove naložbe v večstanovanjskih stavbah.  Večstanovanjske stavbe po tem pozivu so stavbe s tremi ali več stanovanji. Nepovratne finančne spodbude je mogoče pridobiti za:
  • toplotno izolacijo fasade pri obnovi večstanovanjske stavbe,
  • toplotno izolacijo strehe oz. podstrešja pri obnovi večstanovanjske stavbe,
  • vgradnjo naprave za centralno ogrevanje na obnovljivi vir energije,
  • vgradnjo termostatskih ventilov in hidravlično uravnoteženje ogrevalnih sistemov,
  • vgradnjo sistema delitve stroškov za toploto.
Do nepovratne finančne spodbude je upravičen investitor, ki je fizična oseba in je lastnik, etažni lastnik ali najemnik  stanovanja v večstanovanjski stavbi v Republiki Sloveniji.  Na voljo je 2 milijona evrov, višina spodbude pa je odvisna od naložbe. Prijave je mogoče oddati  od 1.1.2011 do porabe sredstev oz. do konca leta 2011. 

Več informacij >>

O subvencijah Ekosklada in drugih razpisih tečejo pogovori na forumu o razpisih na spletni skupnosti SLONEP.

Forum o razpisih >>

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog