Novice - Raziskave

novica

V ZDA 70 % lastniških stanovanj

Objavljeno dne 01.09.2006

Rezultati raziskav US Census Bureau kažejo, da je leta 2002 imelo v ZDA v lasti svoje stanovanje ali hišo kar 67,9 % prebivalcev. Med Američani (tisti, ki so rojeni v ZDA ali pa imajo starše Američane) jih ima v lasti stanovanje ali hišo 70,3 %. Delež lastniških stanovanj ali hiš se povečuje od leta 1950.

Delež lastniških stanovanj je počasi padal od leta 1900 do 1920, nato pa se je povečal in doživel padec, ko je leta 1940 dosegel najnižjo vrednost v stoletju. Po drugi svetovni vojni se je delež lastniških stanovanj močno povečeval in v dveh desetletjih presegel vrednost 60 %. Sledila je umiritev rasti, ki pa se še vedno nadaljuje.

Slika: Rast deleža lastniških stanovanj v ZDA 1900 – 2000 (vir: US Census Bureau)

Vzrok za močno rast deleža lastniških stanovanj po drugi svetovni vojni je v veliki gospodarski rasti, nizkih davščinah in poenostavljenem financiranju. Tudi v zadnjih letih so očitno pogoji dovolj ugodni, da se delež lastniških stanovanj povečuje.

Združene države Amerike imajo verjetno najdaljšo tradicijo kapitalizma. Kljub temu pa imajo tudi njeni prebivalci veliko težnjo k temu, da imajo v lasti stanovanje oz. nepremičnine. Ne glede na to, da je v ugodnih pogojih lahko nepremičnina zelo ugodna naložba, pa v vsakem primeru predstavlja neke vrste varnostni kapital, ki ga je mogoče uporabiti v izjemnih primerih.

SLONEP.net

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog