Novice - Raziskave

novica

Trg nepremičnin v Sloveniji

Objavljeno dne 08.06.2005

Gea Hančič je na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani diplomirala z diplomsko nalogo Trg nepremičnin v Sloveniji. V nalogi je ugotovila, da se stanje na našem trgu nepremičnin izboljšuje. Ukrepi za spremembe se že izvajajo, nekateri pa se še bodo.

Področje poslovanja z nepremičninami se je začelo urejati s sprejemom Zakona o nepremičninskem posredovanju leta 2003. Zakon je postavil okvire znotraj katerih lahko nepremičninske družbe delujejo. Sprejeti so bili štirje podzakonski akti, ki urejajo področje evidentiranja, vodenja in posredovanja podatkov nepremičnin in strokovnega izpita za nepremičninske posrednike. Novosti bodo uredile delovanje nepremičninskih družb in povečale varnost kupcev in prodajalcev.

Pretvorba zemljiške knjige v elektronsko obliko bo omogočila jasen vpogled v podatke o nepremičninah.

Spremembe in dopolnila zakona o notariatu so povečale nadzor nad notarji in jim določile večjo odgovornost za lastno delo. S tem pa prihaja do večje varnosti pri prometu z nepremičninami.

Slovenija je morala že pred vstopom v EU prilagoditi nepremičninski trg razmeram v EU. Sporazumi, ki jih je Slovenija sprejela na področju trga nepremičnin so pripomogli tudi pri pogajanjih za vstop v EU. Novosti, ki so se pojavile na tem področju so izboljšale pogoje za nakup nepremičnin za državljane EU. Za Slovenijo to pomeni večji pretok tujega kapitala in zmanjšanje obsega birokracije, ki je bila potrebna ob pogojih ugotavljanja vzajemnosti. To lahko pripomore rudi k boljšemu sodelovanju Slovenije z ostalimi članicami EU.

Diplomska naloga >> (pdf)

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog