Novice - Raziskave

novica

Slovenska gospodinjstva največ energije porabijo za ogrevanje

Objavljeno dne 15.07.2011

Statistični urad RS je objavil rezultate raziskave o porabi energije v gospodinjstvih za leto 2009. Slovenska gospodinjstva so največ energije porabila za ogrevanje prostorov in za ogrevanje.

Gospodinjstva so v letu 2009 porabila več kot 49.000 TJ energije. Največ energije, 66 %, je bilo porabljene za ogrevanje prostorov. Za ogrevanje sanitarne vode je bilo porabljenih 16 % energije, za razsvetljavo, električne naprave in druge namene pa je bilo porabljenih 15 % energije. Za kuhanje se je porabilo 3 % energije.

Največji delež porabljene energije, 34 %, je odpadlo na goriva iz lesa (polena, lesni ostanki, sekanci, peleti in briketi), električna energija je predstavljala 23 % porabljene energije, ekstra lahko kurilno olje 22 %, zemeljski plin 9 % in daljinska toplota 8 %.

Poraba energije
Poraba energije v Slovenskih gospodinjstvih glede na namen (vir: Statistični urad RS)

Za ogrevanje se je 45 % energije pridobilo iz goriv iz lesa, 27 % iz ekstra lahkega kurilnega olja in 11 % iz zemeljskega plina. Za ogrevanje sanitarne vode so se uporabljali električna energija (28 %), ekstra lahko kurilno olje (25 %) in goriva iz lesa (24 %). Med energenti, uporabljenimi za kuhanje, sta prevladovala utekočinjeni naftni plin 41 % in električna energija 29 %.

Večina stanovanj je bila v letu 2009 ogrevana s centralnim ogrevanjem, okoli 78 %; skoraj 12 % stanovanj je bilo ogrevanih lokalno, okoli 10 % pa z daljinskim ogrevanjem. Podobno je veljalo tudi za ogrevanje sanitarne vode: 57 % sanitarne vode je bilo ogrevane s centralnim ogrevanjem, 33 % z lokalnim ogrevanjem, okoli 10 % pa z daljinskim ogrevanjem.

Razdelitev porabe električne energije po namenih je pokazala, da se je v letu 2009 v gospodinjstvih 32 % električne energije porabilo za velike gospodinjske aparate (hladilne in zamrzovalne naprave, pralne, sušilne in pomivalne stroje ter pečice in mikrovalovne pečice). Za ogrevanje sanitarne vode se je porabilo 19 %, za ogrevanje prostorov pa 11 % električne energije. Poraba električne energije za osebne računalnike in televizijske sprejemnike je predstavljala 9 % vse porabljene električne energije, ravno toliko pa so jo gospodinjstva porabila za razsvetljavo.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog