Novice - Raziskave

novica

Opremljenost stanovanj z električnimi napravami v letu 2010

Opremljenost stanovanj z električnimi napravami v letu 2010
Objavljeno dne 18.07.2011

Statistični urad RS je z raziskavo ugotovil, da so bila slovenska stanovanja v letu 2010 dobro opremljena z električnimi napravami. Večina stanovanj ima hladilnik in pralni stroj.

Več kot 99 % stanovanj je bila leta 2010 opremljena s hladilnikom ali kombiniranim hladilnikom in 92 % jih je bilo opremljenih s pralnim strojem. Stanovanja z zamrzovalno skrinjo in omaro ter s sušilnikom za perilo pa so bila redkejša. Televizijo je imelo 97 % stanovanj, osebni računalnik pa jih je imelo 61 %. Večina gospodinjskih aparatov je bila opremljena z energijsko nalepko. Med napravami so prevladovale naprave z energijskim razredom A ali višjim. Po pojasnilu analitikov Statističnega urada je to glede na dinamiko vpeljevanja višjih energijskih razredov pri posameznih vrstah aparatov verjetno nekoliko previsoko ocenjeno.

V letu 2010 je bilo 16 % stanovanj opremljeno s klimatsko napravo. 43 % stanovanj opremljenih s klimatsko napravo jo je v letu 2010 uporabljalo za hlajenje in za ogrevanje. Delež stanovanj s toplotno črpalko je znašal nekaj manj kot 5 %. Enak odstotek stanovanj je v letu 2010 imel nameščene sprejemnike sončne energije, katerih povprečna površina je znašala 7 m2.

V letu 2010 ni imelo avtomobila nekaj več kot 19 % stanovanj. Največ stanovanj je imelo en avtomobil, in sicer nekaj manj kot 63 %, stanovanj z dvema avtomobiloma je bilo nekaj manj kot 30 %, tri ali več avtomobilov pa je imelo nekaj manj kot 8 % stanovanj. Povprečna starost avtomobila je bila 8 let, delovna prostornina motorja pa 1.550 cm3. Z avtomobilom se je povprečno letno prevozilo skoraj 13.000 kilometrov, povprečna poraba goriva avtomobila pa je bila 7 litrov na 100 kilometrov.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog