Novice - Raziskave

novica

Gradbeni stroški v EU, 2007

Objavljeno dne 24.02.2009

Rezultati Eurostatove raziskave, so se v letu 2007 stroški gradnje v evropskih državah močno razlikovali. Nemčija je bila s 66 % nad povprečjem najdražja, najcenejša pa Makedonija, ki je kar 66 % pod evropskim povprečjem. Med 37 državami, ki so bile analizirane, je Slovenija 22. na lestvici, kar pomeni, da je malo pod povprečjem.

Primerjava članic EU

Podobno kot v letu 2006 v EU med najdražje članice spadajo države severne Evrope: Danska, Norveška, Švedska in Velika Britanija. Za razliko od leta 2006 so stroški gradnje na Irskem močno padli, saj je se je iz skupine najdražjih spustila v zlato sredino. Tudi v letu 2007 sta med najcenejše države po stroških gradnje spadali Bolgarija in Romunija.

Pri nas so bili stroški približno 26 % pod povprečjem EU in so bili tako za odtenek višji kot leta 2006. Podobni velja tudi za Grčijo, Poljsko in na Ciper. Okoli povprečja so Irska, Luksemburg, Belgija in Latvija.

Stroški večstanovanjskih stavb

Najvišji stroški gradnje večstanovanjskih stavbn so bili na Irskem, njen indeks je več kot petkrat višji od države z najnižjimi stroški, Bolgarije. Slovenija je tudi tu pod povprečjem.

Stanje se od leta 2006 ni bistveno spremenilo. Med najcenejše še vedno spadajo države južne Evrope, najdražje pa so tudi v letu 2007 gradili Skandinavci.

Samanta Zupan

Več >>(pdf)

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog