Novice - Prireditve

novica

Z obiska 16. sejma vrtnarstva in cvetličarstva Flora

Objavljeno dne 19.03.2011
Sezona je končno pred vrati in za vse, ki smo že nestrpno čakali na konec zime, je obisk Flore pravi začetek vrtnarske sezone. Bogastvo programa sejma vrtnarstva, cvetličarstva in krajinske arhitekture predstavlja pravo pašo za oči z veliko razstavo kreativnega cvetja, tekmovanjem mladih vrtnarjev, cvetličarjev in aranžerjev, predavanji in drugimi zanimivimi sejemskimi aktivnostmi. Vzporedno s Floro potekajo v prostorih Celjskega sejma še druga dogajanja, kjer so rastline in cvetlice prav tako pomembne. Prvi je sejem Poroka za vse, ki načrtujejo ali se zanimajo za tovrstni dogodek, drugi je sejem zdravega življenja Altermed, dan kasneje v soboto pa se bodo predstavili še čebelarji. V treh dneh od petka 18.03. do nedelje 20.03. bo torej prizorišče Celjskega sejma prav gotovo polno zanimivosti za vse ljubitelje zdravja, lepote in ljubezni, obisk pa je možen od 9. do 18. ure.
 
Flora

Flora se odvija v dveh dvoranah, od katerih je ena v celoti namenjena vrtnarjem in cvetličarjem, drugo pa si deli s sejmom Poroka. Sprehod med razstavnimi prostori nudi veliko zanimivega z številnimi vrtnimi ureditvami in dekoracijami, predvsem pa je lepo videti toliko mladine, ki jih veseli delo z rastlinami. V ta namen tudi poteka tekmovanje mladih cvetličarjev in vrtnarjev, ki navadno pritegne veliko pozornosti. V dvorani L se predstavljajo številna podjetja, ki pokrivajo področje vrtnarstva. Za mnoge je to enkratna priložnost, da se srečajo s obstoječimi poslovnimi partnerji ali sklenejo nova poslovna prijateljstva, obiskovalci pa se lahko seznanijo z novostmi. Seveda je sejem tudi odlična priložnost za nakup rastlin in orodja pred prihajajočo vrtnarsko sezono ter pridobivanjem informacij o ureditvi vrta.
 
Flora

Flora


Največ zanimivega se je dogajalo v dvorani K, ki so jo v celoti zasedli vrtnarji, cvetličarji in aranžerji. Takoj po vhodu v dvorano nas je pozdravila zanimiva postavitev, ki so jo sestavljali različni iz rastlin pleteni predmeti. Poleg postavljenih vzorčnih vrtov, pa je tu potekalo tudi tradicionalno tekmovanje preko 20 ekip vrtnarjev in cvetličarjev. Na levi strani dvorane so mladi vrtnarji urejali vzorčne vrtove, njihova vnema in spretnost pa kažejo na veselje mladih do tovrstnega dela. Predstavilo se je tudi bonsajsko društvo s številnimi lepo urejenimi miniaturnimi primerki. V drugem delu dvorane pa so pokazali znanje aranžerji in cvetličarji, ki so se podobno kot kolegi vrtnarji medsebojno pomerili v spretnosti izdelave šopkov in aranžmajev. Neutrudno in zelo hitro so sestavljali in povezovali posamezne materiale v končne izdelke, ki jih je nato strokovna žirija ocenila in izbrala najboljše med njimi.
 





Poleg že omenjenega dogajanja se bodo v treh dneh zvrstila tudi številna predavanja priznanih domačih in tujih strokovnjakov z različno vrtnarsko tematiko, kot so ureditev japonskega in zen vrta, cepljenje citrusov, priprava zelenjavnega vrta in še mnoga druga.
 

Sejem Flora je prav gotovo dogodek, ki ga je vredno obiskati. Sam sem pogrešal predvsem več naravne svetlobe za fotografiranje in prav zanimivo bi bilo tekmovalno dogajanje organizirati na prostem.
 
Besedilo in fotografije: Robert Mabič
Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog