Novice - Prireditve

novica

Ambient Ljubljana predstavlja vrhunce pohištvene industrije

Objavljeno dne 10.11.2010

Včeraj se je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani začel 21. sejem pohištva Ambient Ljubljana. Na največji prireditvi s področja notranje opreme v Sloveniji se na 17.500 m2 razstavnih površin predstavlja 309 razstavljavcev iz 25 držav, ki predstavljajo predvsem kuhinje, kopalnice, stavbno pohištvo, oblazinjeno pohištvo, talne obloge, svetila, ogrevalno tehniko in ostalo notranjo opremo.

Na svečani otvoritvi, ki se je začela včeraj ob 13. uri, je Darja Radić, ministrica za gospodarstvo Republike Slovenije podelila nagrado za najboljši izdelek med deseterico najboljših, ki jih po izboru posebne mednarodne komisije podeljuje Gospodarsko razstavišče. S to nagrado želijo pozornost obiskovalcev sejma ponovno usmeriti k tistim predstavljenim izdelkom, ki se lahko pohvalijo s posebnimi oblikovalskimi dosežki. Zmagovalni izdelek, sedežna garnitura Orca iz tovarne opreme TOM, spodbuja uporabnika k odkrivanju nove socialne interakcije in s tem novih položajev sedenja. Razstava nagrajenih izdelkov in sistemskih rešitev Deset najboljših je sicer na ogled v avli dvorane Kupola. Poleg zmagovalnega izdelka je predstavljenih tudi ostalih devet kosov, med njimi tudi Urbana kuhinja, ki ponuja izkušnjo novih možnosti življenja, recesijska zibka, ki je narejena iz kartona, igralna podloga za otroke Zoo, ki spodbuja otroke v smeri iskanja kreativnosti in igre, indukcijski komplet za kuhanje, in otroška posteljica Dreamy omogoča preprosto transformiranje in s tem sledenje rasti otrok.


Sedežna garnitura Orca podjetja TOM - najboljši izdelek med 10 najboljšimi

Na otvoritvi so podelili še nagrado Zlata vez, ki jo skupaj z organizatorjem podeljuje Združenje lesne in predelovalne industrije pri Gospodarski zbornici Slovenije. Nagrade so prejeli trije razstavljavci in avtorji novih, na sejmu še ne predstavljenih izdelkov, za oblikovalsko izvirnost, tržno prodornost in celovito zasnovo, najboljši pa je prejel skulpturo Zlata vez. To je Panles Trade s kuhinjo Zoja avtorja Primoža Vrečka.

Priložnost pa so dobili tudi mladi, še neuveljavljeni oblikovalci in arhitekti. Na razstavi Top ideje, ki poteka v preddverju Marmorne dvorane, se je predstavilo več kot 40 mladih z množico idejnih projektov, ki zajemajo različne elemente bivanjskega okolja. Med njimi so tudi aktivni počivalnik, ki omogoča razgibavanje mišic v sedečem položaju, dvodimenzionalna miza, ki se spremeni v 3D, lijak, ki se enostavno natakne na cev, lamelni stol, ki spreminja obliko, svetila iz vilic itd.

Poleg Top idej je v preddverju Marmorne dvorane tudi razstava Namizne pokrajine, v kateri so priznani oblikovalci z izdelki iz štirih trgovin po svojem okusu opremili jedilno mizo.


Poskrbljeno pa je tudi za otroke. Vsak dan na sejmu potekajo delavnice Igriva arhitektura, ki so namenjene interdisciplinarnemu poučevanju otrok o grajenem okolju, vodili pa jo bodo priznani slovenski oblikovalci in arhitekti.

V času sejma bo potekal tudi Arhitekturni dialog, to je brezplačno osebno svetovanje za obiskovalce. Študentje arhitekture bodo na podlagi naprej zastavljenih vprašanj odgovarjali na vprašanja, letos imajo prednost mlade družine, ki prvič rešujejo svoj stanovanjski problem.

Sejem poteka do nedelje, 14. novembra, več pa si lahko preberete na spletni strani Gospodarskega razstavišča.

Več fotografij >>

Besedilo: Samanta Zupan
Fotografiji: SLONEP.net

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog