Novice - Prireditve

novica

4. nepremičninska konferenca se je zaključila: organizator dosegel velik napredek v kakovosti

Objavljeno dne 24.09.2008

Drugi dan 4. nepremičninske konference je minil v znamenju financiranja naložb v nepremičnine, davčni problematiki, kupovanju nepremičnin Slovencev v tujini in tujcev v Sloveniji ter problematiki cenilstva. Konferenca se je uspešno zaključila. Letos je bila kakovost predavanj na opazno višji ravni, čeprav je še vedno prišlo do nekaj spodrsljajev, ki smo jim bili priča že tudi v preteklih letih.

Konferenca se je začela z zanimivim predavanjem mag. Borisa Tume iz podjetja Immorent, ki je predstavil svoj pogled na nadaljnji razvoj investiranja v nepremičnine in težave, ki se pojavljajo pri financiranju nepremičninskih projektov. Prepričan je, da bodo v prihodnje imeli na trgu glavno vlogo kupci in najemniki nepremičnin in ne več investitorji, kot to velja sedaj. Pričakovati je povečanje števila najemnikov in zmanjševanje števila kupcev. Pričakovati je, da bo zakonodaja postala bolj prožna, vendar bo težje priti do finančnih virov. Vedno več bo poudarka na kakovosti zgrajenih stanovanj, napake pa bo vedno težje pokriti z visokimi cenami. Vedno bolj so zaželena stanovanja v manjših soseskah vendar pa se povečuje zanimanje za večja stanovanja.

Drug del predavanj je bil v dveh sekcijah: mednarodni promet z nepremičninami in sekcija cenilcev.

V sekciji cenilcev je prvi predaval Andrej Kocuvan, ki je pojasnil, da je ocenjevanje čisto vsakdanja stvar, ki jo vsi izvajamo neprestano. Za cenilce je pomemben nepremičninski trg. Po njegovem mnenju je trg fenomen, ki ga je ustvaril človek z namenom, da sam postane tržno blago. Opozoril je, da cenilci delajo škodo kupcem, ker upoštevajo tržne cene, namesto dejanske vrednosti, s tem pa ocenjujejo načrtovani dobiček. Cenilci tudi vplivajo na dogajanje na trgu. Svoje predavanje je sklenil s predlogi za povečanje dostopnosti in fleksibilnosti nepremičninskega trga.

Planet GV je letos že četrtič zapored organiziral nepremičninsko konferenco. Letošnja opazna razlika, v primerjavi s prejšnjimi leti, je velik napredek v kakovosti. Jasno je vidno, da organizator pridobiva izkušnje, ki se pozitivno odražajo v sami organizaciji. Lahko bi rekli, da je konferenca letos napredovala kar nekaj poštenih korakov. Izbira predavateljev je bila pestra, večina predavanj je bila dobro pripravljenih in zanimivih za zbrane slušatelje. Pohvaliti velja tudi uvedbo okrogle mize, ki je spodbudila udeležence konference, da so izrazili svoja različna mnenja in poglede. Kljub temu, pa je še vedno nekaj motečih dejavnikov, ki jih bo moral organizator v prihodnje še odpraviti. Med kakovostnimi predavanji je še vedno nekaj črnih ovc, ki kvarijo sicer dober vtis. Očitno se močno pozna odsotnost recenziranja prispevkov, kar bi organizator moral uvesti. Tudi v zborniku predavanj manjkajo nekateri referati, kar je nedopustno. Organizator je tudi med samo konferenco doživel manjšo javno kritiko, ki jo je podprla večina občinstva, saj je bilo eno predavanje v večjem delu oglasno sporočilo za eno izmed nepremičninskih franšiz, kar nikakor ne sodi na kakovostno konferenco.

Kljub spodrsljajem pa je bila konferenca uspešna in okoli 300 udeležencev je bilo z njenim potekom zadovoljnih. Mirno lahko zapišemo, da smo sedaj dobili še drugo kakovostno letno konferenco (poleg novembrskega nepremičninskega posveta), ki obravnava področje nepremičnin in v prihodnje lahko, zaradi konkurenčnosti, pričakujemo nadaljevanje dvigovanja kakovosti in pestrosti slovenske konferenčne ponudbe s področja nepremičnin.

SLONEP.net.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog
Prijavite se na
brezplačne E-novice
Sejmi in prireditve

AGRA 2019

24.08.2019 - 29.08.2019 57. mednarodni kmetijsko-živilski sejem.

IGM - Internationale Gartenbaumesse Tulln

29.08.2019 - 02.09.2019 Največja vrtnarska in cvetličarska razstava.

52. MOS

10.09.2019 - 15.09.2019 Mednarodni sejem obrti in podjetnosti.

Marmo+mac

25.09.2019 - 28.09.2019 Sejem kamna, tehnologij obdelave kamna in oblikovanja kamna.

Jesenski sejem Komenda 2019

04.10.2019 - 06.10.2019 Kmetijsko obrtni sejem.

Anketa

Moja hiša potrebuje