Novice - Nepremičninski trg

novica

Slovenija tujim investitorjem ni prijazna dežela

Slovenija tujim investitorjem ni prijazna dežela
Objavljeno dne 29.03.2010
V okviru mednarodnega sejma nepremičnin in investicij Proprio je v petek, 26. marca, potekala okrogla miza na temo izkušenj tujih podjetij s slovenskim nepremičninskim trgom. Sodelujoči so izpostavili, da je Slovenija premalo prepoznana v svetu, da ni dovolj zanimiva za investiranje in da se srečujejo s številnimi administrativnimi težavami. Izpostavili so predvsem probleme, ki jih imajo tujci pri pridobivanju dovoljenj, pri čemer je glavna ovira to, da se brez ustreznih poznanstev zadeve le počasi premikajo.

Na okrogli mizi so sodelovali direktor Emonike Csaba Toth, direktor nepremičninske agencije Slovenia Estates Justin Young, vodja nepremičninskih projektov pri RP Investicije Gregor Rožman in Uroš Gradoševič, ki sodeluje z italijanskimi investitorji.

Csaba Toth je predstavil potek projekta Emonika, ki naj bi bil po zadnjih informacijah končan jeseni 2012 in težave s katerimi so se srečevali. Izpostavil je, da je glavni problem, da javne institucije in lokalni partnerji niso pripravljeni na tako velike projekte in se zato preveč zapletajo, postopki pa so posledično predolgi. Po njegovem mnenju Slovenija ni primeren cilj za investitorje, ker so davki previsoki, delovna sila je predrag, administrativni postopki so prezapleteni, celoten sistem je preveč zaprt in deluje predvsem preko znanstev, med ljudmi pa velja prepričanje, da je treba od tujcev pridobiti čim več denarja. Tudi trg je zelo majhen. Po drugi strani pa ima Slovenija dovolj veliko kupno moč, kar je vsekakor pozitivno.

Da tuji investitorji uspešno delujejo v Sloveniji, potrebujejo visokokakovostno podporo lokalnega partnerja na pravnem, administrativnem in tehničnem področju je povedal Gregor Rožman. Še pred petimi leti tuji investitorji brez domače podpore nismo mogli narediti ničesar, do danes pa se je to že nekoliko spremenilo. Po njegovem mnenju tuji investitorji prinašajo znanje in možnosti za prodor naših podjetij na tuje trge, obenem pa uspešno promovirajo Slovenijo.

Justin Young je pojasnil, da tujci, govoril je predvsem o Britancih, nimajo večjih težav pri nakupu nepremičnin pri nas. Največji problem je najti primerne nepremičnine, saj največkrat zahtevajo hišo z vsaj tremi sobami, ki je potrebna obnove in stoji na nekoliko večji parceli z lepim razgledom in stran od sosedov. Nakup zemljišča za gradnjo jih ne zanima.

Uroš Gradoševič je povedal, da imajo tujci težave z našimi predpisi, ker pravila niso dovolj natančno določena. Veliko oviro predstavlja tudi jezik.

Sogovorniki so okroglo mizo sklenili z mislijo, da bi morala Slovenija pokukati čez planke in spremeniti tako razmišljanje kot tudi pristop do tujih investitorjev.

SLONEP.net
Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog