Novice - Nepremičninski trg

novica

Podatki o vrednostih nepremičnin javni

Podatki o vrednostih nepremičnin javni
Objavljeno dne 29.12.2011
Geodetska uprava RS je včeraj na spletnem portalu Prostor objavila podatke o posplošenih tržnih vrednostih nepremičnin v Sloveniji, ki so jih določili z množičnim vrednotenjem. Podatki o vrednosti nepremičnin so javno dostopni, kar pa po mnenju informacijske pooblaščenke predstavlja težavo, s katero se že ukvarja. Direktor Geodetske uprave Aleš Seliškar meni, da je prav, da so podatki javni in s tem v Skandinavskih državah nimajo težav. Po njegovem bo javnost podatkov vplivala na trg, saj se bodo podatki posodabljali dnevno.

Podatke o vrednostih nepremičnin so pridobili na osnovi popisa nepremičnin in vladne uredbe, ki je omogočila pripis vrednosti nepremičnin na 1. julij 2010. Vrednosti se bodo sedaj spreminjale dnevno na podlagi zemljiškoknjižnih sprememb in sprememb v drugih registrih. Optimalno usklajenost podatkov naj bi dosegli v letu 2012.

Do podatkov o vrednostih nepremičnin je mogoče priti preko interneta. Dostop je mogoč vsakemu, preko portala Prostor. Za iskanje potrebujemo le nekaj osnovnih podatkov o nepremičnini: naslov, številka stanovanja, številka stavbe, katastrsko občino,... Iskanje je enostavno. Je pa že prvi dan prišlo do motenj delovanja, saj je bil sistem zaradi prevelikega števila vpogledov preobremenjen.

Javni vpogled v podatke o vrednosti nepremičnin >>

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog