Novice - Nepremičninski trg

novica

Geodetska uprava predstavila obveščanje lastnikov nepremičnin o poskusnem izračunu vrednosti

Geodetska uprava predstavila obveščanje lastnikov nepremičnin o poskusnem izračunu vrednosti
Objavljeno dne 20.09.2010

Geodetska uprava RS (GURS) je danes na novinarski konferenci predstavila poskusni izračun vrednosti nepremičnin in možnosti podajanja pripomb na modele vrednotenja ter spreminjanja in dopolnjevanja podatkov o nepremičninah.

GURS že nekaj let zbira podatke o prometu z nepremičninami, na podlagi katerih so vsaki nepremičnini izračunali vrednost, ki naj bi jo dosegala na trgu. Pri izračunu vrednosti so uporabljeni podatki registra nepremičnin in predlog modelov vrednotenja. Na GURS pravijo, da bodo upoštevali vrednosti, ki so veljale prvega julija letos, tako, da so že prilagojene trenutnemu stanju.

Lastniki bodo v času od 29. septembra do 4. oktobra prejeli obvestila o informativnem izračunu vrednosti. Na obvestilu bodo zapisane nepremičnine, katerih lastnik je naslovnik, njihova vrednost in drugi podatki. Na GURS pozivajo, da v primeru, ko ste lastnik nepremičnine, obvestila pa niste prejeli na dom, obiščite geodetsko pisarno.

Večina gospodinjstev je minuli teden že prejela brošuro, v kateri je pojasnjen postopek vrednotenja in možnosti posredovanja pripomb na podatke o nepremičninah. V njej je podobno opisan postopek obveščanja, spreminjanja podatkov in posredovanja pripomb, priloženi pa so tudi obrazci za posredovanje sprememb, saj se bodo lastniki, ki bodo menili, da poskusno izračunana vrednost ni ustrezna, lahko pritožili.

Pritožbe je mogoče posredovati tudi preko spletne aplikacije, ki bo na strani www.obvescanje.si dostopna od 29. septembra dalje. Preko spletne aplikacije jih bo možno podati do 25. novembra, preko pošte pa bodo obravnavali tiste pritožbe, ki bodo prispele na njihov naslov do 29. novembra 2010. Na GURS pravijo, da po obravnavi pritožb posameznikov ne bodo posebej obveščali. Ali bodo njihove pritožbe upoštevane, bodo lastniki nepremičnin lahko preverili sami preko spletne aplikacije.

Nepremičnine bodo uradno določene vrednosti dobile takrat, ko bo vlada sprejela uredbo o določitvi modelov vrednotenja. Vrednosti nepremičnin bodo med drugim osnova za obdavčitev, ki naj bi začela veljati z letom 2011.

Samanta Zupan

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog