Novice - Nepremičninski trg

novica

Cene stanovanjskih nepremičnin v 2. četrtletju 2017 v povprečju za 4,3 % višje kot v 1. četrtletju 2017

Cene stanovanjskih nepremičnin v 2. četrtletju 2017 v povprečju za 4,3 % višje kot v 1. četrtletju 2017
Objavljeno dne 25.09.2017

Cene novih stanovanjskih nepremičnin krepko višje kot v prejšnjem četrtletju, promet z njimi rekordno nizek

Cene novih stanovanjskih nepremičnin (nova stanovanja in nove družinske hiše skupaj) so se v 2. četrtletju 2017 glede na prejšnje četrtletje v povprečju zvišale za 9,4 %.

Cene novih stanovanj v zadnjih dveh letih precej nihajo. V 2. četrtletju 2017 so se v nasprotju s prejšnjim četrtletjem, v katerem so padle za 4,6 %, zvišale za 11,3 %. Prodaj novogradenj pa je bilo izjemno malo, le 77, najmanj v desetih letih, odkar statistično spremljamo prodajo novogradenj. Cene so se zvišale, čeprav je bilo 10 % stanovanj prodanih v stečajnih postopkih in čeprav je bila povprečna starost novogradenj precejšnja (5,3 leta). Na dvig povprečne cene je v veliki meri vplivala prodaja stanovanj v Ljubljani, saj so bila ta prodana po izstopajoče visokih cenah. Tu je bilo prodanih 20 stanovanj, v celotni Osrednjeslovenski regiji pa skupno 36; naslednja po številu prodaj (17) je bila Obalno-kraška regija.

Cene novih družinskih hiš so bile v 2. četrtletju 2017 enake kot v prejšnjem. Število prodaj je bilo tudi v tem četrtletju zelo nizko (33).

 

Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin v povprečju višje za 3,4 %, število prodaj še naprej visoko

Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin, tj. rabljenih stanovanj in hiš skupaj, so se na ravni celotne Slovenije v 2. četrtletju 2017 v primerjavi s prejšnjim četrtletjem v povprečju zvišale, skupaj in ločeno: skupaj so se zvišale povprečno za 3,4 %; cene rabljenih stanovanj so se zvišale za 3,0 %, cene rabljenih družinski hiš pa za 4,2 %. Število prodaj obojih je bilo zelo visoko tudi v tem četrtletju.

Cene rabljenih stanovanj so se tokrat izraziteje zvišale v Ljubljani, in sicer glede na prejšnje četrtletje za 3,7 %. To je bilo že šesto zaporedno zvišanje cen takih stanovanj, tako da so bile povprečne cene tovrstnih nepremičnin za 17,7 % višje od cen iz leta 2015. Število prodanih stanovanj (543) pa je doseglo novo rekordno vrednost v zadnjih desetih letih.

Tudi cene rabljenih stanovanj zunaj Ljubljane, v preostali Sloveniji, so se glede na prejšnje četrtletje zvišale šestič zapored, in sicer so se tokrat zvišale za 2,6 %. Tudi število prodanih rabljenih stanovanj v preostali Sloveniji (1.476) je doseglo novo najvišjo vrednost v zadnjih desetih letih.

Obseg trgovanja z rabljenimi družinskimi hišami je bil v 2. četrtletju rekorden, odkar statistično spremljamo to vrsto nepremičnin (torej od leta 2003). Prodanih je bilo 738 družinskih hiš, njihova povprečna cena pa je bila tokrat za 4,2 % višja kot v prejšnjem četrtletju. To je bilo že tretje zaporedno četrtletno zvišanje cen družinskih hiš, njihova povprečna cena pa je bila za 10,1 % višja od tiste iz leta 2015.

V 2. četrtletju 2017 je znašala skupna vrednost vseh prodanih stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji, ki so bile upoštevane pri izračunih indeksov cen, 285 milijonov EUR. To je najvišja četrtletna vrednost, dosežena po letu 2010.

Na podatkovnem portalu SI-STAT na spletni strani SURS smo začeli  objavljati četrtletne indekse cen stanovanjskih nepremičnin, v katerih bivajo lastniki. Ti so sestavljeni iz odhodkov za pridobitev nepremičnin, to je za nakup, samogradnjo in obnovo stanovanj/hiš, ter iz odhodkov, povezanih z bivanjem v lastniških stanovanjskih nepremičninah (z večjimi popravili in vzdrževanjem, s stroški zavarovanja in drugimi stroški, povezanimi z lastništvom nepremičnine).

Vir: SLONEP

Več: http://www.stat.si/StatWeb/News/Index/6933

Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog