Vprašanja - Nepremičninski trgObjava oglasov v večih nepremičninskih firmah in zaščita kupca'

VPRAŠANJE:

Kupujemo stanovanje in zasledili smo oglas za to stanovanje v treh nepremičninskih firmah. Sedaj se bojimo, da se ne bi zgodilo, da bi še nekdo drug kupil isto stanovanje oz. da v približno istem času ne bi podpisala pogodbo dva kupca. Kako se naj zavarujemo pred tako situacijo. Lepo se zahvaljujemo za odgovor

.

(slavica)


ODGOVOR:

Tudi, če zaupate prodajalcu, imate prav, da še vedno obstaja teoretična možnost, da kupoprodajno pogodbo podpišejo npr. trije kupci.

Vedite, da se lastništvo na nepremičnini prenaša z dvema povezanama pravnima posloma, prvi je sklenitev pravnega posla (podpis pogodbe), drugi pa je vpis lastništva v ZK, brez katerega ne morete postati formalnopravni lastnik nepremičnine.

Da bi se lahko zavarovali bred zlorabo, vam svetujemo, da v pogodbi določite rok plačila prodajalcu na isti dan, ko podate plombo za vpis lastništva v ZK in ko bo iz svežega ZK izpiska razvidno, da ni še nobene plobme kakšnega drugega kupca.

Vkolikor bi teoretično prišlo do tega, da bi pogodbo podpisala dva kupca, bi bil lastnik nepremičnine tisti, ki bi se prvi vpisal v ZK, drugi pa bi imel odškodninski zahtevek do prodajalca. Hkrati pa bi prodajalca lahko tudi ovadul zaradi goljufije, če bi res obstajali znaki kaznivega dejanja.

29.09.2009 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog