Vprašanja - DražbePoplačilo upnikov v izvršilnem postopku?

VPRAŠANJE:

Zanima me, kako je s poplačilom upnikov, če je kupnine manj, kot so terjatve upnikov, ki so pred mano, npr: kupnine je 150.000 €, a terjatev pred mano je 200.000 €. Ali v tem primeru dobim povrnjene vsaj takse in odvetniške stroške?

(ani)


ODGOVOR:

Glede na vaš opis sklepamo, da se naj bi terjatve poplačevale od nepremičnine prodane na javni dražbi, ki je obremenjena z več zastavnimi pravicami.

Glede na določila Zakona o izvršbi in zavarovanje se prednostno poplačujejo izvršilni stroški upnikov, prednostne davčne terjatve in terjatve zastavnih upnikov glede na vrstni red prijave zastavne pravice v ZK. Torej, če ste npr. drugi na vrsti, bo poplačan upnik, ki je pred vami, vi pa šele, če bo kaj ostalo.

03.12.2010 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog