Novice - Cene nepremičnin

SURS indeksi cen novogradenj, 1. četrtletje 2011

Objavljeno dne 02.06.2011

Cene novozgrajenih stanovanj in družinskih hiš so se v prvem četrtletju 2011 glede na predhodno četrtletje zvišale za 5,9 %. K temu opaznemu zvišanju cen je največ prispeval dvig cen novozgrajenih stanovanj; ta so se namreč podražila za 6,2 %. Le za nekoliko manj so se dvignile tudi cene novozgrajenih družinskih hiš, in sicer za 5,0 %, vendar je ta podražitev zaradi izjemno nizkega števila transakcij (bilo jih je komaj 39) le v manjši meri vplivala na skupno zvišanje cen novogradenj. V tokratni objavi so indeksi cen novih hiš prvič predstavljeni. Iz časovne vrste je razvidno, da je nihanje tega indeksa precejšnje, a je to zaradi velike raznolikosti novih hiš in izjemno majhnega števila prodaj pričakovano.

Opazen dvig cen novih stanovanj pa je bil zaradi velike zaloge neprodanih stanovanj nepričakovan. Vsaj deloma je bil posledica izpada ponudbe nekaterih cenejših ponudnikov, ki so v stečajnem postopku. Sicer pa je bilo tudi število vseh transakcij novih stanovanj za 30 % nižje; to lahko pomeni, da so na trgu ostali aktivni predvsem premožnejši kupci dražjih stanovanj. Polovica vseh stanovanj je bila prodana v osrednjeslovenski statistični regiji, 17 % v podravski in 11 % v gorenjski statistični regiji.

Na letni ravni so se nove stanovanjske nepremičnine podražile za 8,1 %, in sicer nova stanovanja za 8,7 %, novozgrajene družinske hiše pa za 6,4 %.

Vir: Statistični urad RS, 27.05.2011

Več: http://www.stat.si/novica_prikazi.aspx?id=3913

Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog