Novice - Cene nepremičnin

SURS: cene stanovanj, 3. četrtletje 2009

Objavljeno dne 27.11.2009

 

Cene rabljenih stanovanj v Sloveniji so bile v 3. četrtletju 2009  v povprečju za 0,8 % nižje kot v 2. četrtletju 2009. V Ljubljani so se zvišale za 3,5 %, zunaj Ljubljane pa so se znižale za 2,7 %. Število prodaj družinskih hiš  je bilo nekoliko višje, vendar še vedno prenizko za zanesljiv izračun.

V tretjem četrtletju 2009 se je število prodaj rabljenih stanovanj povečalo povsod po Sloveniji, in sicer glede na predhodno četrtletje približno za 20 %. To je prvo opaznejše povečanje prometa po petih zaporednih četrtletjih zniževanja. Sicer promet z rabljenimi stanovanji še vedno krepko zaostaja za tistim četrtletnim številom transakcij, ki je bilo običajno za četrtletja pred obdobjem, v katerem so se začele cene stanovanj zniževati.

Kljub povečanju števila transakcij v tretjem četrtletju 2009 so se cene rabljenih stanovanj v Sloveniji glede na predhodno četrtletje v povprečju znižale za 0,8 %. Vendar je bilo gibanje cen različno: v Ljubljani so se cene zvišale za 3,5 %, zunaj Ljubljane pa so se znižale za 2,7 %. To je bilo že četrto zaporedno četrtletno znižanje cen rabljenih stanovanj zunaj Ljubljane; v enem letu so se tako cene tukaj znižale za 11,9 %. V Ljubljani pa so se cene rabljenih stanovanj v enem letu, po podražitvi v zadnjem četrtletju, znižale  le za 8,8 %.

Povišanje cen rabljenih stanovanj v Ljubljani v tretjem četrtletju 2009 je bilo glede na veliko ponudbo novozgrajenih stanovanj in padanje njihovih cen nepričakovano. Ali je to že znamenje preobrata na nepremičninskem trgu, je zdaj še prezgodaj govoriti, počakati je treba vsaj še na podatke o gibanju cen stanovanj v zadnjem četrtletju 2009.

V tretjem četrtletju 2009 se je povečalo tudi število prodanih družinskih hiš v Sloveniji. Po zadnjih, dopolnjenih podatkih je bilo v Sloveniji v prvem četrtletju 2009 prodanih 105 družinskih hiš, v drugem četrtletju 149, v tretjem pa 244. Zaradi raznolikosti hiš je to še vedno prenizko število za izračun zanesljivega indeksa cen družinskih hiš.

Vir: Statistični urad RS, 27.11.2009

Več: http://www.stat.si/novica_prikazi.aspx?id=2785

Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog