Novice - Cene nepremičnin

SURS: cene rabljenih stanovanj in enodružinskih hiš

Objavljeno dne 25.02.2010

Cene rabljenih stanovanj v Sloveniji so bile v 4. četrtletju 2009  v povprečju za 2,3 % višje kot v 3. četrtletju 2009. V Ljubljani so se znižale  za 1,2 %, zunaj Ljubljane pa so se zvišale za 4,7 %.

Cene rabljenih stanovanj v Sloveniji so se v četrtem četrtletju 2009 – po štirih zaporednih četrtletjih zniževanja – v povprečju prvič spet dvignile, in sicer glede na predhodno četrtletje za 2,3 %. Zdaj so približno spet take kot ob začetku leta 2007 in za približno 13 odstotnih točk nižje kot v tretjem četrtletju 2008, ko so dosegle doslej najvišjo raven.

Cene rabljenih stanovanj so se tudi v zadnjem četrtletju leta 2009 tako kot v tretjem četrtletju tega leta gibale v Ljubljani drugače kot zunaj Ljubljane: v Ljubljani so se znižale za 1,2 %, zunaj Ljubljane pa so se zvišale za 4,7 %; smer njihovega gibanja pa je bila nasprotna kot v predhodnem četrtletju: takrat je bil namreč v Ljubljani izmerjen dvig, zunaj Ljubljane pa padec cen rabljenih stanovanj.

Iz četrtletja v četrtletje menjavajoča se smer gibanja cen rabljenih stanovanj odslikava veliko negotovost na trgu stanovanjskih nepremičnin, novih in rabljenih. Trg stanovanjskih nepremičnin, ki je ob koncu leta 2008 in v prvi polovici leta 2009 v pričakovanju znatnega padca cen skoraj zamrl, je v četrtem četrtletju 2009 pokazal znake okrevanja. Število transakcij se je namreč znatno okrepilo (za 70 % glede na predhodno četrtletje) in se približalo povprečju iz predkriznega obdobja. Ni še jasno, ali pomeni to povečanje že oživitev običajnega trga ali le trenutno realizacijo tistih nujnih nepremičninskih transakcij, ki so bile v preteklem letu zaradi pričakovanega znižanja cen zadržane ali prestavljene. Zaradi negotovega gospodarskega okrevanja države bo tudi nepremičninski trg v prihodnjih četrtletjih zelo verjetno še naprej neustaljen in cene bodo verjetno enkrat naraščale, drugič spet padale.

V četrtem četrtletju 2009 se je precej povečalo tudi število transakcij družinskih hiš. Vseh transakcij, ki bi jih lahko upoštevali v izračunu indeksa cen, je bilo v Sloveniji 404 ali le nekoliko maj od povprečnega četrtletnega števila transakcij (420) v predkriznih letih 2007 in 2008. Ker nimamo primerjalne osnove za prejšnje četrtletje, tudi indeksa cen družinskih hiš za četrto četrtletje še ne moremo objaviti.

Vir: Statistični urad RS, 25.02.2010

Več: http://www.stat.si/novica_prikazi.aspx?id=2969

Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog