Novice - Cene nepremičnin

novica

GURS v zadnjem poročilu o gibanju cen napoveduje okrevanje trga

Objavljeno dne 12.02.2010
Geodetska uprava RS je danes objavila četrtletno poročilo o povprečnih cenah nepremičnin na slovenskem trgu za 4. četrtletje 2009. Analiza sklenjenih cen nepremičnin je pokazala, da so se cene stanovanj v Sloveniji v zadnjem četrtletju nekoliko dvignile. Gre za prvo rast cen po 2. četrtletju 2008.

Geodetska uprava spremlja transakcije nepremičnin, na osnovi podatkov, ki jih posredujejo zakonski zavezanci. Na osnovi njihovih podatkov izvaja analize sklenjenih cen nepremičnin. Pri tem je treba opozoriti, na pomanjkljivost, saj analiza dejansko ne obsega vseh transakcij na trgu, temveč le del. Kljub temu pa GURS zagotavlja, da je upoštevano število transakcij v korelaciji z dejanskim številom transakcij.

V zadnjem četrtletju 2009 je bilo v analizo zajetih 873 transakcij s hišami, 1.929 transakcij s Stanovanji in 2.531 transakcij z zazidljivimi zemljišči. V Ljubljani je bilo zajetih 409 transakcij s stanovanji, kar je 73 % več kot v 3. četrtletju 2009. Na ravni Slovenije je bilo upoštevanih 22 % več transakcij s stanovanji kot v 3. četrtletju. Število upoštevanih transakcij z zemljišči je bilo v istem obdobju nižje za 13 %.

Slika: Število upoštevanih transakcij v analizi po četrtletjih (vir: GURS)

Število transakcij

Na ravni Slovenije so se stanovanja v zadnjem četrtletju 2009 podražila za 3 %. Povprečna cena je znašala 1.717 €/m2. Gre za prvo četrtletno rast cen po 2. četrtletju 2008. Povprečna cena je bila, glede na zadnje četrtletje 2008 nižja za 5 %. V Ljubljani se povprečna sklenjena cena ni bistveno spremenila in je znašala 2.466 €/m2, glede na zadnje četrtletje 2008 pa je bila nižja za 7 %. V Mariboru je povprečna cena v zadnjem četrtletju padla za 3 %, v Kranju za 4 % in v Celju je zrasla za 1 %.

Povprečna cena hiš v Sloveniji se je v zadnjem četrtletju dvignila za 5 % in dosegla vrednost 128.540 €.  Povprečna cena zazidljivih zemljišč v Sloveniji se je znižala za 9 % in je znašala 62 €/m2.

Ekipa, ki je naredila analizo cen meni, da je nepremičninski trg začel okrevati. To še ne pomeni, da se je nepremičninska kriza končala. Okrevanje bo dolgo, lahko pa pride do poglobitve krize.

Četrtletno poročilo >>
Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog