Novice - Cene nepremičnin

novica

GURS: v tretjem četrtletju zastoj padanja cen

Objavljeno dne 17.11.2009

Geodetska uprava RS je včeraj izdala poročilo o cenah nepremičnin za tretje četrtletje 2009. Ugotovitve GURS se skladajo z ugotovitvami analize oglaševanih cen, ki smo jo izdelali na SLONEP.net. Tudi analiza sklenjenih cen je pokazala, da se je padanje cen ustavilo.

Povprečna cena rabljenih stanovanj v Sloveniji se je v 3. četrtletju letošnjega leta znižala za 5 € in je znašala 1.660 €/m2. Znižanje je minimalno in kaže na začasno ustavitev padanja. Letos so cene stanovanj v Sloveniji padle za 8 %, glede na 3. četrtletje 2008 pa za 10 %. Ustavitev padanja na ravni države GURS pojasnjuje z rastjo cen v Ljubljani in Mariboru. V Ljubljani so se v tretjem četrtletju cene v povprečju dvignile za 5 % in so dosegle povprečno vrednost 2.471 €/m2, v Mariboru pa so se dvignile za 3 % in dosegle povprečno vrednost 1.263 €/m2. V Ljubljani je povprečna sklenjena cena stanovanj (vzorec 190 transakcij) za 9 % nižja od povprečne oglaševane cene (vzorec 2.746 oglasov). V ostalih večjih mestih z izjemo Kranja, so cene stanovanj v 3. četrtletju padle.

Analiza GURS za 3. četrtletje je zaradi majhnih vzorcev precej nezanesljiva za vse ostale vrste nepremičnin z nekaj izjemami za posamezna območja. Na ravni Slovenije so se hiše v tretjem četrtletju pocenile za 10 %, kmetijska zemljišča so se podražila za 7 % in gozdna zemljišča so se pocenila za 7 %.

GURS se pri analizi srečuje s premajhnimi vzorci, ki onemogočajo ustrezno analizo. To je posledica majhnega števila evidentiranih transakcij, ki so zajete v Evidenci trga nepremičnin (ETN). Treba je vedeti, da to niso vse transakcije z nepremičninami, ki se zgodijo in, da nekatere transakcije pridejo v ETN z zamikom. V 3. četrtletju je bilo več evidentiranih transakcij kot v 2. četrtletju letos. Kljub temu pa je bilo število še vedno skromno.

Slika: Število evidentiranih transakcij nepremičnin (vir: GURS)

Tako kot je pokazala analiza oglaševanih cen nepremičnin, ki smo jo naredili na SLONEP.net, je tudi analiza sklenjenih cen pokazala, da se je padanje cen v 2. četrtletju 2009 v Ljubljani ustavilo. Za zdaj še ni mogoče reči, ali so cene že dosegle dno, ali gre le za začasen zastoj pri padanju. Počakati bomo morali do konca leta, da bomo videli, ali je res prišlo do spremembe v trendu.

SLONEP.net

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog