Novice - Cene nepremičnin

novica

Enkvadrat - orodje za medsebojno primerjavo cen novozgrajenih stanovanj

Enkvadrat - orodje za medsebojno primerjavo cen novozgrajenih stanovanj
Objavljeno dne 05.05.2010

Kupci novozgrajenih stanovanj se srečujejo s težavo, kako med seboj primerjati posamezna stanovanja različnih investitorjev. Glavno težavo predstavlja primerjava cen, saj investitorji običajno navajajo med seboj neprimerljive cene. Nekateri navajajo cene na enoto, drugi na kvadratni meter bruto površine, pa stanovanjske neto površine, bivalne površine in še bi lahko naštevali. Nekatere cene vsebujejo davek, druge ne. Zaradi zmede na trgu in težke medsebojne primerjave, so se pri podjetju iProjekt odločili, da razvijejo pripomoček Enkvadrat za izračun cen ekvivalentnega kvadratnega metra novih stanovanj, ki omogoča medsebojno primerjavo cen novozgrajenih stanovanj.

Čeprav je za nakup stanovanja pomembna cena enote kot celote, pa se za primerjavo različnih stanovanj med seboj uporablja cena na kvadratni meter. Ta je odvisna od tega, kaj investitor v njen izračun vključi. Težava izvira iz dejstva, da se pri izračunu površine stanovanja, ki se prodaja, upoštevajo tudi površine posameznih delov, ki pa se obračunavajo po različnih faktorjih. Nekateri investitorji to upoštevajo, drugi ne, pri nekaterih pa so cene za nekatere prostore (loža, balkon, shramba,…) navedene posebej. Da cene lahko primerjamo med seboj, jih moramo spraviti na skupni imenovalec. To naredi orodje Enkvadrat, ki ga je v sodelovanju z različnimi strokovnjaki razvilo podjetje iProjekt.

Orodje Enkvadrat deluje kot spletna stran. Uporabnik lahko med seboj istočasno primerja dve stanovanji, za primerjavo pa mu orodje ponudi tudi dve primerljivi stanovanji, ki jih prodaja iProjekt. Poznati je treba skupno ceno stanovanja z vključenim davkom na dodano vrednost in kvadraturo posameznih prostorov in delov (stanovanjski del, shramba, loža, terasa, bakon,…). Če obstajajo tudi podatki za ceno parkirnih mest, vnesemo tudi te, da se v izračunu upoštevajo. Vse te podatke običajno dobimo v predstavitvenem gradivu projekta. Rezultat izračuna so med seboj primerljive cene novozgrajenih stanovanj. Orodja je mogoče uporabljati izključno za primerjavo novogradenj in ne za primerjavo starih stanovanj.

Orodje lahko pomaga tudi pri odločitvi za nakup, saj lahko določimo pomembnost posameznih dejavnikov, ki vplivajo na odločitev glede nakupa, kot so lokacija, prometne povezave, kakovost idr. Pomen posameznega dejavnika ovrednotimo, nato pa ocenimo, koliko posamezen projekt izpolnjuje naše zahteve glede posameznega dejavnika. Orodje nam nato cene popravi še z upoštevanjem teh posameznih dejavnikov. Izračun nam ne pove, katero stanovanje naj kupimo, temveč nas spodbudi k razmišljanju, kaj je za nas pomembno.

Orodje Enkvadrat je v pomoč analitikom, novinarjem in drugim, ki spremljajo nepremičninski trg, saj lahko medsebojno primerjajo cene različnih novogradenj. V veliko pomoč je tudi kupcem, saj so končno dobili orodje, ki na matematični osnovi medsebojno primerja različne ponudbe stanovanjskih novogradenj. Pri tem se postavlja le vprašanje, zakaj takšnega orodja do sedanj niso izdelale in dale v javno uporabo javne institucije ali organizacije za varstvo potrošnikov.

SLONEP.net

Enkvadrat - orodje za primerjavo cen novozgrajenih stanovanj >>

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog