Novice - Cene nepremičnin

novica

Cene stanovanjskih nepremičnin v 3. četrtletju 2016

Cene stanovanjskih nepremičnin v 3. četrtletju 2016
Objavljeno dne 23.12.2016

Cene novih stanovanjskih nepremičnin nekoliko navzgor, promet z njimi pa še vedno skromen.

Cene novih stanovanjskih nepremičnin (nova stanovanja in družinske hiše skupaj) so se v 3. četrtletju 2016 glede na prejšnje četrtletje v povprečju zvišale za 0,4 %.   

Cene novih stanovanj so se v 3. četrtletju 2016 glede na prejšnje četrtletje  zvišale za 1,7 %. Na povprečne cene novogradenj običajno negativno vpliva  prodaja,  ki je posledica stečajnih postopkov v različnih delih Slovenije. Tokrat je bil delež tovrstnih prodaj (8 %) v primerjavi s  prejšnjim četrtletjem (29 %) nizek. Po drugi strani pa je bil delež prodaje  novih stanovanj iz nadstandardno opremljenih  novozgrajenih objektov  v Ljubljani tokrat višji, kar je zvišalo povprečne cene novogradenj. Povprečna starost prodanih novozgrajenih stanovanj v 3. četrtletju 2016 je znašala 3,8 leta, kar pomeni, da se v precejšnji meri prodajajo stanovanja iz stare zaloge neprodanih stanovanj, in zato so tudi njihove cene  v povprečju nižje.   

Število prodanih novih stanovanj (169) je bilo ponovno nizko,  najnižje v letu 2016 doslej. Največ novih stanovanj (54 %) je bilo kot običajno prodanih v Osrednjeslovenski statistični regiji (od tega polovico v mestni občini Ljubljana), zatem v  Obalno-kraški (14 %), v Podravski (12 %) in v Gorenjski statistični regiji (8 %).

Cene novih družinskih hiš so po dveh zaporednih zvišanjih v 3. četrtletju 2016 ponovno padle, in sicer za 5,1 %. Število prodaj je bilo tudi v tem četrtletju zelo nizko (48).

 

Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin v povprečju višje za 0,9 %, število prodaj še naprej visoko   

Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin, tj. rabljenih stanovanj in hiš skupaj, so se v Sloveniji v 3. četrtletju 2016 v primerjavi s prejšnjim četrtletjem v povprečju zvišale za 0,9 %. Zvišale so se  predvsem cene rabljenih stanovanj (za 1,8 %), medtem ko so se cene rabljenih družinskih hiš tokrat nekoliko znižale (za 0,9 %). Število prodaj obojih se je sicer glede na prejšnje četrtletje nekoliko znižalo, a je glede na povprečje zadnjih let še vedno visoko.

V 3. četrtletju 2016 so se najbolj, za 3,4 % zvišale cene rabljenih stanovanj v Ljubljani. To je že četrto zaporedno zvišanje teh cen.  Enako kot so se cene rabljenih stanovanj v kriznem obdobju po letu 2008 hitreje zniževale v Ljubljani kot  v preostali Sloveniji, tako so se v zadnjem letu tudi hitreje  zviševale. Trenutno  so  oboje cene rabljenih stanovanj,  tako v Ljubljani  kot v preostali Sloveniji,  za 10 % nižje, kot so bile v povprečju leta 2010. Trgovanje z rabljenimi stanovanji  v Ljubljani je bilo tudi v 3. četrtletju  2016 živahno: prodanih je bilo 471 stanovanj, le nekoliko manj, kot v doslej rekordnem 2. četrtletju 2016.    

Tudi cene rabljenih stanovanj zunaj Ljubljane, v preostali Sloveniji, so se v 3. četrtletju 2016 glede na prejšnje četrtletje nekoliko zvišale, in sicer za 0,8 %. Blago naraščanje cen rabljenih stanovanj, ki se je tudi zunaj Ljubljane začelo v letu 2015, se je  v 3. četrtletju 2016 nadaljevalo. Ponudba rabljenih stanovanj je bila še naprej velika; tokrat je bilo prodanih 1.142 stanovanj.  

Živahno trgovanje z rabljenimi družinskimi hišami se je nadaljevalo tudi v 3. četrtletju 2016. Prodanih je bilo 634 družinskih hiš, njihova povprečna cena pa se tokrat ni izdatneje spremenila (znižala se je za 0,9 %). Cene družinskih hiš kažejo, da se bodo po večletnem upadanju začasno ustalile na ravni, ki je približno za 15 % nižja od povprečne ravni cen v letu 2010.

Vir: SLONEP

Več: http://www.stat.si/StatWeb/prikazi-novico?id=6421&idp=2&head...

Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog