Vprašanja - Cene nepremičninRazlika med oglaševano in sklenjeno ceno za zemljišča v Lj-center

VPRAŠANJE:

Zanima me kakšne so realne cene (ne nastavljene cene prodajalcev, temvec cene za kakršne se resnično prodajo) parcel v Ljubljani center (radij od poljanske gimnazije,želež.postaje,tobačne ljubljana, mirje).

Da bom natančnejši: Gre za parcele s hišami, v katerih nihče več ne prebiva in so dejansko za porušit ali pa popolnoma "ogulit" in objekt popolnoma rekonstuirat.Gre torej za parcele, ki imajo objekte le v vlogi za nadaljne posege,za nadomestno gradnjo.

Zanima me kakšno vrednost (na kvadratni meter) realno- glede na trg in glede na cenitvene vrednosti, lahko pričakujem za takšne parcele. Pa recimo da so parcele nekje od 400 m2 do 700 m2.

(NN)


ODGOVOR:

O razlikah med oglaševano in sklenjeno ceno se veliko špekulira. Po nekaterih ocenah naj bi to bil tudi eden od vzrokov, zakaj so cene videti razmeroma visoke. Z podrobnimi empiričnimi študijami sicer ne razpolagamo, nekaj manjših študij pa je bilo opravljenih in izkaže se, da so dejanske cene v povprečju nižje za 10-15% od oglaševanih. Seveda pa je to povprečje varljivo, ker se točno taka razlika lahko pojavi le pri redkih nepremičninah. Pri večini poslov take razlike verjetno sploh ni, zato pa je pri nekaterih neprmičninah toliko večja. Največje razlike so običajno pri hišah, posebej velikih, ki se dolgo in težko prodajajo.

Pri nepremičninah, ki so "vroče" pa prodajalci običajno ne popuščajo veliko. Sem vsekakor sodijo tudi npr. zemljišča v Centru Ljubljane. Če je povpraševanje dovolj veliko, ni nobene potrebe in nobenega običaja, da bi prodajalec karkoli nižal, niti nima potrebe, da bi izhodiščno ceno iz taktičnih razlogov umetno višal in z znižanjem dal nekakšno zadoščenje kupcu.

Kar se tiče cen zemljišč v Centru, pa je še posebej težko govoriti o povprečni pričakovani ceni, saj je cena dramatično odvisna od lokacije. Kot veste so že cene med Čopovo - kjer dosegajo vrtoglave vsote - in Nazorjevo precej različne. Pomembne so tudi ostale podrobnosti, npr. če so okoli visoke stolpnice, kakšen je dostop, je možno imeti poslovno dejavnost ali je soseska strogo stanovanjska, kako je dovoljenji, s sosedi itd.

Znano pa je, da so cene nekaterih zemljišč v Ljubljani zelo visoke; za manjša zemljišča z nadomestno gradnjo obstajajo tudi ponudbe za preko 500 Euro/m2.

Svetujemo vam, da si ogledate cene hiš na iskalniku nepremicnine.net, kjer boste našli podobne nepremičnine kot je vaša. Oglejte si tudi  cene na Slonepu, kjer so zadnje analize sicer še za leto 2002, vendar preliminarne analize za leto 2003 kažejo, da se cene v glavnem ne spreminjajo več in za parcele v LJubljani v povprečju znašajo okoli 135 Euro/m2. Seveda pa je parcela v Centru nekaj povsem drugega, še posebej če gre za nadomestno gradnjo.

Kratek klic v katero od agencij vam tudi lahko da dragoceno orientacijo. Pravzaprav je to najboljša strategija - da se pogajate z agencijami za morebitni prevzem posredništva, kar je samo po sebi lahko dobra ideja, saj dober agent pozna  številne tehnike prodaje in lahko doseže večjo ceno kot vi. Ob tem boste tudi najhitreje dobili občutek za vrednost vaše parcele. Presenečeni boste, kako natančno in podobno bodo nepremičnino ocenili povsem različnih nepremičninski posredniki. Seveda pa se morate zavedati, da jo bodo verjetno vsi skušali nekoliko podceniti, pač zato, da bi jo hitreje prodali. Kvalitetnejši agenti pa bodo verjetno podali več cen, eno v primeru, da želite prodati hitro, in drugo, če se vam ne mudi.

22.05.2003 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog