Vodič

Strehe iz pločevineStreha ščiti dom pred vremenskimi vplivi, zato je potrebno poskrbeti za obstojno strešno kritino, hkrati pa tudi za dobro izolacijo, zračenje in prijeten videz. Kako lahko to zagotovi streha iz pločevine?
Strešne kritine iz kovin oziroma iz pločevine se uporabljajo tako pri novogradnjah kot pri prekrivanju že obstoječih kritin, saj jih lahko enostavno položimo tudi kar preko starih, dotrajanih materialov.

Vzdržljivost

Kakovostno položene pločevinaste kritine popolnoma preprečujejo vdor vode, se zlahka »otresejo« snega in zdržijo tudi v zelo močnem vetru. Odporne so na ogenj, ne uničujejo jih plesen, mah, gniloba ter insekti. Njihova življenjska doba je zelo dolga, zato vam 50 let gotovo ne bo treba skrbeti za zamenjavo.

Teža

 

V primerjavi z opečnimi ali betonskimi strešniki so kovinske strehe »lahka kategorija«. Primerne so torej tudi za montažne hiše, ki ne prenesejo velikih obremenitev, ali ostrešja, ki imajo nekoliko manj »špirovcev in leg«.

Montaža

Večina pločevinastih streh je dobavljiva v velikih kosih, ki jih je enostavno namestiti (zlasti v primerjavi z bitumenskimi kritinami, kjer so kosi manjši, ali opečnatimi, kjer je vsak zidak ločen).
Kovine se ob temperaturnih razlikah seveda krčijo in raztezajo. Da pri tem ne bi prišlo do ukrivljanja strehe, so plošče pritrjene tako, da omogočajo krčenje in raztezanje materiala brez poškodb.

Toplotna izolacija

Pločevinaste strehe odbijajo sončne žarke in toploto, s tem pa poleti zmanjšujejo temperaturo v hiši. Notranjo temperaturo ohranjajo tudi zato, ker je med kritino in podeskanim delom ostrešja zračni žep, ki deluje kot dodatni izolator. To pomeni, da boste poleti prihranili pri hlajenju, pozimi pa pri ogrevanju.

Minimalni naklon

Še ne dolgo nazaj je veljalo, da morajo imeti hiše dvokapne strehe z naklonom od 35 do 45 stopinj, novi urbanistični načrti pa dovoljujejo tudi ravne strehe ali strehe z manjšimi nakloni. Strehe z majhnim naklonom seveda zahtevajo kritino, pri kateri zaradi majhnega nagiba ne bo prišlo do vdora vode. In pločevinaste strehe omogočajo prav to – učinkovitost pri majhnih naklonih.

Hrup

Včasih so pločevinaste strehe veljale za »glasne«, danes pa je ta težava odpravljena. Nekoliko zaradi izolacijskih materialov, nekoliko pa zato, ker imajo te kritine posip, ali pa so oblikovane valovito – in kapljice dežja se zaradi tega razpršijo.
Najtežje je sicer obvladovati hrup pri frčadah, saj te pogosto niso prekrite, temveč oblečene v gladek kos kovine, ki je pogosto tudi brez posipa. Če je frčada v vaših spalnih prostorih, se v takšnem primeru priporoča, da poskrbite za dodatno izolacijo.

Materiali

Kovinske strehe oziroma strehe iz pločevine so pravzaprav kritine iz različnih kovin. Za stanovanjske hiše se lahko uporablja primerno obdelano in pred vremenskimi vplivi ter korozijo zaščiteno valovito jeklo (pocinkano in prebarvano). Uporabi se lahko tudi aluminij, ki ima to prednost, da je zelo lahek, ali pa baker, kar pa danes ni več v modi.
Sodobne kovinske kritine, ki se uporabljajo za prekrivanje hiš, so običajno iz zlitine – »mešanica« pa je seveda pripravljena tako, da omogoča čim boljšo kakovost strehe.

Posip in barva

Izbor barve je pri pločevinasti kritini skoraj neomejen – celo rumeno ali vijolično boste našli, a seveda velja razmisliti o tem, kako bo to vplivalo na videz hiše. Pri posipu oziroma granulatu pa se velja pozanimati o tem, ali je pohoden. Morda bo kdaj potrebno na primer vzdrževanje dimnika, in neprijetno bi bilo, da bi se pri hoji po strehi granulat poškodoval.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog