Vodič

Čiščenje snega s strehe? 

Morda se zdi komu nenavadno, da bi moral s strehe svojega doma čistiti sneg – nenazadnje so bele kape na hišah videti tako romantično! Vendar smo se lahko februarja 2013 dobro poučili o tem, kaj lahko naredi teža snega (v mislih imamo udor strehe pri proizvajalcu počitniških vozil ter proizvajalcu lesenih hiš, kjer je nastalo precej škode).
 

Zakaj je potrebno očistiti sneg?


Kakšno nosilnost mora imeti streha, je preračunano že ob samem načrtovanju stavbe. Običajno je teža same konstrukcije okoli 20 kilogramov na kvadratni meter, temu pa je nato potrebno dodati še težo kritine. Tudi v primeru, da je kritina zelo težka (betonska ali opečnata in bobrovec), na kvadratni meter težko presežemo težo 100 kilogramov. Kaj pa, ko zapade sneg? Ta lahko, odvisno od višine snežne odeje in vsebnosti vode oziroma mokrote snega, na kvadratni meter doda še dodatnih sto, dvesto in vse tja do šeststo in še več kilogramov. Pri tem so najbolj obremenjene strehe z majhnim naklonom, torej ravne strehe, zaradi česar naj se te na področjih, za katera je značilno veliko snega, ne bi postavljale. Če si pogledamo tipično alpsko gradnjo, kjer je snega veliko, so strehe izjemno nagnjene in marsikdaj segajo skorajda do tal – tako so v gorskih krajih vsaj gradili nekoč, današnji urbanistični in gradbeni predpisi pa na to žal pogosto pozabijo.

Kolikšna je dejanska masa snega? Za novozapadli sneg običajno velja, da doseže nekje do 60 kilogramov na kubični meter, za vlažen sneg pa do 150 kilogramov na kubični meter. Seveda gre pri tem za sneg, ki ni zbit in utrjen od vetra, saj lahko ta sicer doseže do 300 kilogramov. Kaj pa sneg, ki ni svež, temveč že star in dobro utrjen na strehi? Ta lahko doseže tudi 800 kilogramov na kubični meter.

Če je težava že s snegom, se bo zagotovo marsikdo vprašal, kakšno maso doseže šele led. Kubični meter vode tehta eno tono, led pa ima manjšo gostoto, torej bi moral imeti tudi manjšo maso – a ne za veliko. Kubični meter ledu doseže 920 kilogramov!

V kolikor nekaj dni pada sneg, ki ga nato prične topiti sonce, zatem pa znova pritisne mraz in povzroči zmrzovanje, imate na svoji strehi lahko torej kaj hitro preveliko obremenitev.
 

Nevarnosti snega in ledu na strehi


Ob večji količini zimskih padavin, ki ostajajo na strehi, velja torej razmisliti o odstranitvi, sicer lahko pride do poškodbe ostrešja. Če se to ukrivi, bo namestitev nove kritine precej težka, prav tako pa lahko pride do spremembe v statiki – če se vam streha ne bo podrla na glavo že takrat, ko je obtežena s snegom, se vam torej lahko tudi kasneje. Pri večji količini snežnih padavin (običajno nad 30 centimetrov) ali pri starejših stavbah, ki imajo slabše strehe in ostrešja, je torej potrebno poskrbeti, da se sneg s strehe odstrani.

Druga nevarnost snega in ledu je zagotovo v tem, da lahko nenadoma spolzita s strehe in padeta na nič hudega sluteče mimoidoče. Takšna nezgoda ima lahko tudi smrtne posledice. Dokler je snega malo se sicer lahko nanašamo na snegolove, ob večji količini ali ledu, zaradi katerega nastajajo ledene ploskve in ledene sveče, pa zagotovo ne.

Sneg lahko pusti na ostrešju tudi posledice, ki jih ne zaznamo takoj. Kadar se prične sneg na strehi počasi topiti (zaradi sonca, slabe izolacije ali zaradi toplote iz dimnika), nato pa pride ponovno do zmrzali, se ob robovih streh ustvarijo ledene prepreke, ki delujejo kot jez. Voda, ki zmrzuje, se zarije med strešnike in prodre v ostrešje, kar lahko pomeni, da nam bo začelo kapljati v notranjost stavbe, kar bomo slej kot prej opazili zaradi rjavih madežev na stenah in stropu.
 

Kako odstraniti sneg?


Odstranjevanje snega s strehe je izjemno nevarno početje – tako zaradi možnosti padca kot dejstva, da lahko sneg, ki ga skušate odstraniti, zgrmi naravnost na vas. Pri enostanovanjskih stavbah lahko poskusite sneg očistiti z železnimi grabljami na dolgem ročaju, vendar to ob zaledenelem snegu ne bo delovalo. Če poskušate z grabljami ali lopato in ob tem stojite na lestvi, se pazite padca. Vsekakor je bolje, da ga ne tvegate in z lopato ne hodite po strehi, pa četudi vas višinskih del sicer ni strah. Najboljša rešitev bo zagotovo ta, da na pomoč pokličete gasilce – ti imajo namreč dovolj dolgo lestev tako za hiše kot (običajno) tudi večstanovanjske stavbe, prav tako pa znajo sneg odstraniti s pomočjo vrvi ali jeklenice, s katero sneg enostavno »odrežejo« s strehe.

 

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog