Novice - Streha

novica

Ravne strehe

Objavljeno dne 16.05.2017

Sodobna arhitektura

Sprva so se ravne strehe pojavile na industrijskih, večstanovanjskih in večjih javnih objektih, sčasoma pa tudi na družinskih hišah. Načeloma nič narobe, razen naših pričakovanj. Potrošniki danes pričakujemo, da bo hiša modernejša, trajnejša, brez vzdrževanja, pa še cenejša. Žal ne gre tako. Vsako streho je potrebno po določenem času zamenjati, pa naj bo ta enokapna, dvokapna ali pa tako imenovana ravna. In vsako streho je potrebno vzdrževati, po pravilih stroke celo dvakrat letno. In ker so ravne strehe pogosto še brez napuščev, nam taka izvedba podraži tudi izvedbo fasade.

Poškodba fasade
Poškodbe fasade – hiše z ravnimi strehami in brez napuščev imajo bolj obremenjene fasade

Nasvet: Za hiše brez napuščev so po našem prepričanju najbolj primerne prezračevane fasade. Lahko izberemo tudi klasično tankoslojno fasado, vendar bo potrebnega več vzdrževanja, kar pa na koncu tudi podraži fasado. 

Značilnosti ravnih streh

Pri ravnih strehah je potrebno vedeti, da so večinoma brez prezračevalnega kanala in vse primerne kritine praktično paro zaporne. Največ se uporabljajo bitumenski trakovi s posipom, PVC folije (najbolj znana je Sikaplan), EPDM folije, nekoliko manj pločevina in poliuretanski premazi. 

Ravne strehe
Pogled na različne kritine za ravne strehe v Ljubljani – Sika, bitumen, pločevina; nobena ni večna

Ker so vse uporabljene kritine paro zaporne, je potrebno preprečiti vlagi, da bi v konstrukcijo sploh vstopila. Vlaga se ne more izsušiti preko zračnega kanala, kot je to navada pri dvokapnih strehah. Zato se uporabljajo posebne folije, ki zahtevajo dosledno vgradnjo, sicer so poškodbe na konstrukcijah neizbežne. Dober PZI načrt bi imel točno definirano sestavo ravne strehe, vključno z definirano parno zaporo in definirano kritino. Obenem bi bili določeni tudi detajli priključitve folij na zid, preboji za inštalacije, vgradne luči znotraj, zaključki kritine na strehi in na fasadi. V praksi so PZI načrti redkost in se sestava ravne strehe in izvedbe detajlov rešuje na nivoju naročnik - mojster. Investitor pričakuje najmanjšo ceno za netočno definirano izvedbo, mojster se pa na svoj način prilagodi in definira streho in ceno. Zelo redko se takšen pristop konča s srečnim koncem. Dve leti se težave še ne pokažejo, potem pa garancija tako ali tako preneha. 

Nasvet: V praksi je res malo mojstrov, ki se še oglasijo na telefon, ko nastopijo napake. Še posebej je to težava poceni mojstrov. Priskrbite si PZI načrte strehe in njenih detajlov. Poiščite ponudbe in se odločite za mojstra z dolgoletnimi referencami in najdaljšo garancijo. Dolgoletne reference pomeni, da dela z eno in isto družbo že dolgo let pozitivno, njegove stranke pa so zadovoljne. Pogoj za kredibilno garancijo je, da ima podjetje večletni obstoj in pozitivno poslovanje.

Zaključek

V prednosti so kupci montažnih hiš pri resnejših ponudnikih. Ti imajo namreč definirane in preizkušene sisteme, ki so nastali v sodelovanju s ponudniki kritin in izvajalci krovskih del in suhomontažnih del.  Ker ima naročnik pogodbo samo s ponudnikom montažne hiše, je jasno, da ta prevzema odgovornost tako za napake na materialu, kot za napake pri krovskih delih ali pri vgradnji parne zapore, ali pri izvedbi inštalacijskih del.

Kot smo že večkrat povedali, so za trajnost hiše ali v tem primeru strehe, najbolj pomembni; dober načrt, najboljši materiali in dosledna izvedba. Pri strehi pa dodajamo še redno vzdrževanje, ki pomeni pregled strehe, čiščenje strehe, manjša vzdrževalna popravila.

Zanimivost: Čas je pokazal, da najdlje zdrži najstarejši, to je stari opečnati bobrovec, ki pa se za ravne strehe sploh ne uporablja. Vse ostale kritine zdržijo manj.

Strešna kritina stari borovec

Avtor: Boris Mihovec, Jaris d.o.o.

Vir: SLONEP

Več: http://www.jaris.si/

Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog