Vprašanja - StrehaKam odložiti salonitke?

VPRAŠANJE:

Namen imamo odstraniti salonitno kritino in jo zamenjati z drugo. Zanima me, kam je potrebno to kritino deponirati, oziroma kje so zbiralna mesta za te kritine? Večina vprašanih nam svetujejo, da jo pač nekam "odpeljemo" in je to to. Živimo blizu Nuklearne elektrarne Krško zato imamo sevanja že preveč. Nas lahko usmerite in nam svetujete?

(TANJA)


ODGOVOR:

Da bi kritino „kar nekam odpeljali" je povsem neodgovorno in sprašujem se, kakšen odnos do okolja imajo ljudje, ki so vam to predlagali. V Sloveniji imamo urejen sistem za prevzem in varno odlaganje salonitne kritine, čeprav morda ne deluje vedno idealno. Kljub temu pa to ni izgovor, da lahko salonitno kritino odložimo v naravo.

Če se boste odločili, da boste salonitno kritino odstranili sami in potrebujete le informacijo, kje jo odložiti, vam svetujem, da se obrnete na lokalno komunalno podjetje. Oni bi vam morali znati povedati, kje lahko salonitno kritino odložite. Ravno za občini Krško in Brežice nisem uspel najti podatka, kje je mogoče odlagati azbestne odpadke.

Če vam na komunalnem podjetju ne bodo znali povedati, vam svetujem, da se obrnete na katero izmed podjetij, ki imajo dovoljenje za zbiranje azbestno-cementnih podatkov. Njihove naslove boste našli v publikaciji o azbestnih odpadkih, ki ga je pripravil ARSO. Podatki o podjetjih so na 6. strani.

Informacija o ravnanju z odpadki, ki vsebujejo azbest >>
(pdf)

Če ste se odločili za zamenjavo azbestne kritine, vam svetujem, da se obrnete tudi na Eko sklad, ki občasno subvencionira zamenjavo salonitk z drugo vrsto kritine. Svetujem vam, da nadaljnje informacije poiščete na njihovi spletni strani oz. jih pokličete.

Eko sklad >>


Več o sanaciji strehe, ki vsebuje azbest, si lahko preberete na:

Sanacija azbestne kritine >>

19.10.2011 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog