Novice - Inštalacije

Oglasno besedilo

Zanimiva zgodba o uspehu

Objavljeno dne 01.01.2020
 
Milan Kuster, lastnik in direktor podjetja Lunos Slovenija, ima zanimivo zgodbo o svojem uspehu. Imel je vse – družino, dobro službo, dovolj denarja ..., a nekaj ga je gnalo naprej.
Ko je iskal, kako bi pomagal hčerki in ji ublažil zdravstvene težave, s katerimi se je soočala, je naletel na rešitev, katero je pograbil. Izstrelil se je med zvezde slovenskega podjetništva.
 
Hčerka Ališka je namreč imela že več let težave z dihanjem in alergijami. Intenzivno je iskal rešitve, ki bi njegovi hčerki olajšale življenje. In tako je po naključju naletel na sistem LUNOS. Nad videnim je bil navdušen in za domačo hišo je kupil njihov prezračevalni sistem.
 
"Ko se je po nekaj tednih uporabe prezračevalnega sistema hčerino počutje izboljšalo in je lahko bistveno boljše dihala, sem začutil, da je to proizvod prihodnosti. Da je to branža prihodnosti. Če se je popravilo dihanje moje hčere, če sva z ženo končno dobro spala in se zbujala spočita, če je izginila plesen v vogalu naše kopalnice ..., potem si bodo želeli v vseh teh prednostih uživati tudi drugi ljudje," pravi Kuster. 
 
Ni čakal, ni se obotavljal, temveč se je takoj odpravil v Berlin in prepričal Nemce, da je pravi partner za distribucijo prezračevalnih sistemov na slovenskem trgu. V bistvu neverjetno, saj v tem trenutku večino razvoja za Lunos GmbH naredijo prav v Sloveniji. "Smo tudi nosilec blagovne znamke LUNOS s permanentno in ekskluzivno pravico prodaje po celotnem Balkanu. Lunos Slovenija pa je samostojno podjetje v lasti moje družine, sam pa sem, poleg tega, da vodim Lunos Slovenija, že od leta 2017 tudi član uprave nemškega Lunosa GmbH in odgovoren za internacionalno poslovanje," razloži Kuster 

Vaše podjetje je prejemnik WQC nagrade v kategoriji Golden 100? Nam lahko zaupate, kakšni so občutki ob tem priznanju in kaj vam ta nagrada pomeni?

Občutki ob prejemu prestižne nagrade so zelo prijetni. Nagrado razumemo kot potrditev naših poslovnih rezultatov, gledano skozi prizmo kakovosti (kakovost produkta, kakovost storitve, kakovost vodenja in kakovost notranjih odnosov). 

Ob prejemu nagrade smo podpisali tudi kodeks WQC in se s tem zavezali k še višjim standardom na področju kakovosti.   

S čim ste prepričali odločevalce?

Naj povem, da smo bili nominirani za WQC nagrado na osnovi prejete nagrade FT 1000 (aprila 2020) Financial Timesa, ki nas je 2020 uvrstil na seznam 1000 najhitreje rastočih podjetij v EU. Elektor (WQC ima 30 elektorjev v 179 državah sveta), ki nas je obiskal, je zelo veliko spraševal in ko sem po podelitvi nagrade dobil na vpogled njegovo oceno našega podjetja, sem bil zelo presenečen nad obsežnim gradivom (več kot 30 strani). Poleg tega, da je razpolagal s podatki, ki so javno dostopni, je opravil intervjuje z vodstvom podjetja in nekaterimi zaposlenimi, zanimala ga je notranja klima v podjetju, motiviranost zaposlenih, skrb za permanentno izobraževanje in podobno. Ocenil je celo moje sposobnosti komuniciranja v tujih jezikih. 

Prepričan sem, da smo elektorja (predlagatelja) prepričali predvsem z našo usmeritvijo, ki je že od vsega začetka delovanja podjetja zavezana k poslovni odličnosti. Ničesar nismo skrivali. Iskreno smo povedali, na katerih področjih smo že dosegli zastavljene cilje in kje se še trudimo za to.

Nagrada, ki ste jo prejeli, kaže na to, da je vaše podjetje na pravi poti. Nam lahko zaupate, kakšni so vaši načrti glede razvoja?

Ni samo nagrada tisto, kar nam vliva samozavest in nam daje nov zagon! Vsak dan smo vsi skupaj vedno bolj prepričani, da smo na pravi poti, saj uživamo v svojem delu, hkrati pa podjetje beleži več kot 50-odstotno letno rast.

Najlepši občutek pa je, da ne prodajamo megle, ampak ljudem pomagamo pri reševanju njihovih težav, ki jih do zdaj nihče ni znal rešiti. Za prav vsako stranko se maksimalno potrudimo in ko nam uspe najti rešitev, smo oboji srečni. Pozitivne reference in zahvale zadovoljnih kupcev pa nam dajo krila za vedno nove izzive.

Sicer je bilo leto 2019 za nas, razvojno gledano, izredno naporno. Uspelo nam je izdelati popolnoma nov proizvod, ki je trenutno na certificiranju in ga bomo na tržišče poslali po novem letu. Prepričan sem, da nam je uspel veliki met, saj bomo nov proizvod proizvajali izključno v Sloveniji, na svetovno tržišče pa ga bomo lansirali pod novo blagovno znamko. Več naj ostane presenečenje.

Koliko zaposlenih je v vašem podjetju?

Imamo 20 redno zaposlenih in 37 zunanjih sodelavcev, ki pa delajo izključno za Lunos.

Ali imate morda težave pri pridobivanju kadra?

Težav z iskanjem kadra nimamo. V zadnjih letih nas ljudje in okolje sprejemajo kot uspešno podjetje, v katerem je skrb za zaposlene in nagrajevanje na izredno visoki ravni. Zato dobivamo ponudbe za sodelovanje od različnih profilov in ponavadi izmed teh ponudb izbiramo nove sodelavce.

Ko dobite kader, ga torej znate zadržati v podjetju?

Tako je. Fluktuacije je pri nas zelo malo. Tisti, ki se ujame z našo filozofijo, si ne želi oditi. Malo je podjetij, ki vsako leto za en teden peljejo svoje zaposlene na Kanarske otoke, se udeležujejo trekingov v naravi, skrbijo za zdravje in dobro počutje ter na koncu leta še razdelijo dobiček.

Kljub vsemu pa smo zelo pozorni na notranjo klimo v našem podjetju. V kolikor se izkaže, da postane kak sodelavec nezdružljiv z našo energijo, našim načinom dela, načeli in usmeritvami – potem se zelo hitro odzovemo in problem rešimo ali pa mu zaželimo vso srečo na nadaljnji poslovni poti. Srečo imam, da je moja žena, Damjana Meško Kuster, vrhunska strokovnjakinja za kadre in ji v celoti prepuščam to področje.  

In kaj je posebnost prezračevalnega sistema, ki ga ponuja Lunos. Kuster pove, da jim je uspelo razviti prezračevalne sisteme, ki jih je s preprostim gradbenim posegom mogoče vgraditi v prav vsak dom. "Poleg tega, da prezračevalni sistem LUNOS odpravlja probleme z odvečno vlago in plesnijo, je tudi izredno energetsko učinkovit, preprost za vzdrževanje in praktično neslišen ob delovanju. Gre za pravo revolucijo v kakovosti bivanja, saj se po vgradnji našega sistema bistveno izboljšajo prav vsi parametri, ki so pomembni iz zdravstvenega vidika. Ker vse omenjeno ponujamo po zelo razumni ceni, ne preseneča podatek, da smo od leta 2010 samo v Sloveniji vgradili prezračevalni sistem v več kot 15.000 gospodinjstvih," je razložil. 

In zakaj je dober prezračevalni sistem tako pomemben za naše bivanjsko okolje. Še posebej iz vidika nekaterih zdravstvenih težav, s katerimi se soočajo posamezniki. Na primer z alergijami, astmo, težavami z dihanjem ... Kuster nam je razložil, da smo Slovenci v zadnjih 10 letih zamenjali ogromno oken in izdelali nešteto novih fasadnih oblog, in sicer vse z namenom, da bi prihranili pri energiji. "S tem smo objekte zatesnili in pri tem pozabili, da je stalna izmenjava zraka v objektu nujno potrebna za kakovostno bivanje. Če zraka stalno ne izmenjujemo, strmo narastejo vrednosti CO2, zrak pa je praktično zasičen z vsemi strupi iz materialov, ki jih imamo v naših domovih. To so na primer barve, preproge, lakirano pohištvo, zavese in drugo. Poleg tega je neizmenjan zrak nasičen z odvečno vlago in samo še korak od tega so prvi plesnivi madeži v vogalih sobe," nam je razložil težave, ki nas lahko doletijo. 

Dober prezračevalni sistem brez naših naporov avtomatsko izmenjuje celotno kubaturo zraka v notranjosti objekta in s tem poskrbi, da je zrak vedno svež in zdrav, opozarja naš sogovornik. "Ker vse te izmenjave zraka potekajo s sistemom rekuperacije, ne izgubljamo dragocene toplote, zrak je prefiltriran in naše počutje je bistveno boljše. To velja še posebej za spalne prostore, v katerih preživimo oz. prespimo skoraj največ časa," je še dodal Milan Kuster.

Vir: SLONEP

Več: https://lunos.si/

Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog