Novice - Inštalacije

Oglasno besedilo

Učinkovito nad kopalniško plesen

Objavljeno dne 29.08.2018

Kopalnica je prostor, v katerem je zaradi prhanja, kopanja, delovanja pralnega stroja in morda še sušenja perila vedno veliko vlage. Z odpiranjem oken se je znebimo le malo, preostala zastaja v kopalnici ali prehaja v druge prostore v stanovanju in povzroča nevšečnosti. Vlage in plesni se bomo dolgoročno znebili le z u~inkovitim prezračevanjem, kakršnega zagotavljajo tudi Lunosove ventilatorske enote Silvento.

 »Ventilatorska enota Silvento je posebej prilagojena za delovanje v kopalnici in samodejno uravnava klimo v prostoru, deluje neprestano in skorajda neslišno, za delovanje pa porabi izjemno malo električne energije – na letni ravni le za poldrugi evro in je trenutno edina takšna enota na svetu,« zagotavlja Milan Kuster, direktor podjetja Lunos, ki je letos trgu ponudilo novo generacijo ventilatorjev Silvento. Pri treh stopnjah pretoka je poraba energije samo 4,9/10,15 W pri 30/60 m3/h, ob razpoložljivem statičnem pritisku 210 Pa.


 

Eden izmed najtišjih ventilatorjev na svetu

V primerjavi s prejšnjo generacijo imajo novi ventilatorji optimizirane motorje, mere rotorja in prezračevalnih komponent pa je proizvajalec na podlagi izvedenih študij preoblikoval in izboljšal. Rezultat: ventilatorji Silvento delujejo izredno tiho, pravzaprav so komaj slišni, saj pri osnovni ventilaciji 30 m3/h proizvajajo le 24 dB, pri pospešeni ventilaciji (po potrebi) 60 m3/h pa le 35 dB. 
Nove ventilatorje odlikuje inovativna regulacija izčrpanega zraka, ki je nadzorovana s tipalom za temperaturo in vlago. Po sogovornikovih besedah regulacija še bolj učinkovito prilagaja pretok zraka bivalnim razmeram in na ta način učinkovito ščiti pred škodo, ki bi nastala zaradi vlage in z njo povezane plesni: »Stikalo za letne čase samodejno preklaplja na ustrezno raven uravnavanja vlažnosti poleti, v prehodnih obdobjih in pozimi. Poleg samodejnega nadzora imajo vsi ventilatorji Silvento centralni nadzor, integrirano tipalo za gibanje pa omogoča tudi nadzor gibanja.« Upravljanje je preprosto – prek preglednega LED-zaslona, ki med drugim prikazuje zahtevano menjavo filtra in status delovanja v povezavi z nadzorom vlažnosti in temperature.
Silvento je namenoma zasnovan tako, da je preprost in nevpadljiv, tako da v prostoru, v katerem je nameščen, ne izstopa. Pretok zraka je še vedno na zadnji strani, zato usedlina prašnih delcev ni vidna. Sprednje ohišje je zelo ploščato, sam ventilator pa zelo kompakten.
 

Tehnične karakteristike:

• dimenzije podometnega ohišja:   262 x 262 x 90,6 mm,
• dimenzije nadometnega ohišja:   269 x 269 x 109,5 mm,
• poraba energije: pri treh  stopnjah pretoka zraka zgolj   4,9/10,15 W pri pretoku zraka   30/60 m3/h,
• letna poraba energije:  samo za 1,5 evra,
• razpoložljiv statični pritisk 210 Pa, 
• tiho delovanje: 24 dB pri  30 m3/h (osnovna ventilacija) in 35 dB pri 60 m3/h (ventilacija po potrebi)
 

Samo odvodna enota ni dovolj za kopalnico brez plesni

Da bi se izognili težavam z vlago in plesnijo v kopalnici, pa tudi v sosednjih prostorih, v katere prehaja vlaga iz kopalnice, je pomembno, da je v njej nameščena odvodna ventilatorska enota, ki sproti odvaja izrabljen zrak in odvečno vlago. V večini primerov je nastavljena tako, da začne delovati ob prižigu luči ali pa ima vgrajeno tipalo, ki zazna naš prihod. Odvedeni zrak po naravni poti nadomesti sveži zrak, ki v kopalnico prihaja iz drugih prostorov v stanovanju – za enakomernejši prehod zraka je v kopalniška vrata priporočljivo vgraditi prezračevalno rešetko ali imeti pod njimi vsaj dva milimetra pripire. 
Navedena priporočila pa so zgolj minimalni standard in še zdaleč ne zagotavljajo, da ne bomo imel težav s plesnijo, ki se lahko v kopalnici nabira v številnih kotičkih: med fugami keramičnih ploščic, na stropu, silikonskih delih … Vedeti je namreč treba, da na klimo v kopalnici vplivajo tudi drugi prostori v stanovanju. Kuster zato svetuje, da v vsaj enega od sosednjih prostorov kopalnice vgradimo vsaj eno enoto za dovod svežega zraka, ki bo poskrbela, da se bo izčrpan zrak nadomestil s svežim: »Za optimalno razporeditev zračnih poti priporočamo, da se dovodna enota vgradi v dva bližnja prostora. Na ta način v stanovanju ustvarimo nekakšen mini prezračevalni sistem, ki skrbi za samodejno prezračevanje treh prostorov, v katerih je zato bivalna klima optimalna.« Enota za dovod svežega zraka je lahko pasivna (klasični sistem prezračevanja) ali aktivna (sistem z rekuperacijo).
Na omenjeni način po sogovornikovih besedah izkoreninimo problem vlage in plesni. Vzpostavljene so namreč pravilne zračne poti – svež zrak prihaja v stanovanje skozi čiste prostore in se odvaja skozi umazane, zato se nikoli ne bo zgodilo, da bi odvečna vlaga iz kopalnice prehajala v druge prostore. »Le s pravilno izbranimi in vgrajenimi elementi za prezračevanje trajno rešimo problem odvečne vlage in poskrbimo za zdravo bivalno klimo tako v kopalnici kot tudi v preostalih prostorih doma,« za konec  poudari Milan Kuster. 

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog